dissabte, 11 d’octubre del 2014

Gelat de nous, torró i ratafia. 26 Fira del Torró i la Xocolata a la Pedra d'Agramunt.

Hivern 2020: 1.910 visites

Agramunt, la vila dolça. El Torró: Massa feta d’ametlles, de pinyons, d’avellanes o de nous torrades, amb mel o feta de coco, fruites confitades, xocolata, etc., que normalment es presenta en barres rectangulars.

Uns ingredients de primera qualitat, l'essència Mediterrània són la base per l'elaboració del Torró d'Agramunt. Les avellanes, la mel, el sucre i la clara d'ou barrejats i disposats entre dues oblies de pa d'àngel, donen lloc al característic Torró d'Agramunt.

                             Foto facebook de la Fira del Torró i la Xocolata a la Pedra

Aquest cap de setmana es celebra a Agramunt la 26 Fira del Torró i la Xocolata a la Pedra. Aquesta fira és possiblement l'esdeveniment més esperat i important d'aquest municipi. Agramunt s'identifica amb el torró. Els protagonistes: els mestres artesans torronaires: Torrons Vicens, Fèlix, Roig i Lluch, aquest últim, des de fa molt poc forma part de Torrons Vicens, (ahir vespre m'ho deien a la botiga de Pl. Catalunya) presentaran els seus productes i mostraran les noves creacions de cada casa.

A més a més, la Fira compte amb la presència de ponents i dels millors pastissers del moment com Miquel Guarro, xef i pastisser de Cacau Barry a la Xocolata Academy i membre del Col·lectiu 21 Brix guanyador del Trofeu Lluís Santapau més jove de la història, premi que el reconeix com a Millor Mestre Pastisser 2013. Fabián León, tercer classificat de la primera edició de MASTERCHEF. Albert Badia, guanyador del millor croissant d'Espanya a l'any 2009 o Jordi Guillem, propietari i xef del Restaurant Lo Mam de Lleida, Marc Muñoz, Lluís EstradaPep Noguéseran altres del convidats d'aquesta 26 ena edició de la Fira.
        Les fotos dels mestres pastissers són del facebook de la Fira, el collage l'he fet jo

Aquest any, també, el xef Albert Adrià col·labora amb Torrons Vicens i presenta una nova proposta: El Torró de Gintònic. Aquest torró combina la xocolata blanca, el caramel, la ginebra amb la llima. Sembla un contrast sorprenent, fresc i agradable, no l'he tastat:)). La foto és de l'any passat quan vaig visitar la Fira, el xef Albert Adrià al costat d'Àngel Velasco fill de Torrons Vicens.  

      
Presentacions, activitats per grans i petits, tasts, degustacions, maridatges, aules gastronòmiques, demostracions, ponències, classes magistrals, xerrades, espais multisectorials, artesans, productors tot al voltant d'un món dolç. 

L'any passat varem anar-hi i el batibull i la festa eren gransLes parades cobreixen tots els carrers d'Agramunt, com si es tractés d'un gran mercat on productors, comerciants i artesans ofereixen els seus productes. Al costat i més endavant les grans carpes on es troba lo bo millor dels mestres torronaires

De nou, aquest any, col·laboro en l'elaboració d'una recepta on un dels ingredients és el torró de Torrons Vicens. 

La recepta que vull presentar està inspirada en unes postres del Motel Empordà sempre encertats i amb el prestigi d'un dels bucs insígnia de la Cuina Catalana.

Em va agradar perquè podia en una sola recepta introduir el torró (en la recepta original no hi és); les nous que fa dos setmanes les acabem de collir i la ratafia, aquest licor tradicionalment casolà amb més de mil anys antiguitat que resulta de la maceració d'aiguardent, les nous verdes, plantes aromàtiques, espècies i altres ingredients que el fan únic i peculiar en cada indret i que ara està en el millor moment. 

Aquestes postres són la suma del bo i millor de cada casa desitjo agradin tant com jo a l'hora de preparar-lo. Les fotos no han sortit com m'hagués agradat... però són unes postres més que delicioses. Per prendre en qualssevol moment i en cada estació.
Gelat de nous, torró i ratafia
Ingredients per 6 persones
  • 1/4 de litre de nata líquida de bona qualitat com poden ser Cadí, Granja Armengol o un altre de bona qualitat
  • 1/2 litre de llet fresca semidesnatada.
  • 5 rovells d'ou ecològics
  • 100 gr. de nous pelades de casa.
  • 80 gr. de sucre
  • 1 oblia de Torró d'Agramunt d'avellana sense la part del pa d'àngel.
  • 1/4 part d'una barra de torró tou d'ametlla qualitat suprema de Torrons Vicens o un altra marca que agradi.
  • Un tros de la pela de llimona
  • ametlles filetejades per decorar


Elaboració
  • Posem un cassó la nata i la llet amb un trosset de la pel de llimona i mig canó de canyella per aromatitzar. Quan bulli retirem la pela de llimona i el canó de canyella.
  • Treballem bé els rovells d'ou amb el sucre fins que canviï a un color més clar i aconseguir una preparació lleugera i suau.
  • Posem en un mateix recipient la llet i la nata bullida i els rovells treballats i ho fem coure fins que quedi una crema.
  • Ho trèiem del foc i afegim les nous picades, el torró d'avellanes picat sense la part del pa d'àngel, una cullerada del torró tou d'ametlla esmicolat i ho posem en la sorbetera per muntar el gelat. Sinó teniu sorbetera –jo no en tinc- hi una manera: Poseu aquesta preparació al congelador i cada hora, durant 4 hores, ho anem emulsionant amb una espàtula de fusta.
Presentació i proposta: Posar els recipients on es presenta a la nevera, una estona abans de portar a taula. Posem el gelat en les copes, decorem amb el torró tou d'ametlla esmicolat i ametlles filetejades. En el moment de servir posem unes gotes de ratafia al gust.
Si decidiu anar a la Fira no us l'acabareu. L'any passat vaig anar el dissabte, és espectacular des de l'entrada del municipi fins on estan situades les carpes amb els expositors, un món de parades de mestres, productors, artesans, formatgers, melmelades, olis, coques, vins, licors artesans i ratafies, llibres, roba, teixits, maquinària, fruita i tots els torrons del món! 

Estris: una cassó, una cullera de fusta, un bol, batedora elèctrica, espàtules.


Bon profit! 














El post del 25 aniversari de la Fira i la recepta i altres posts relacionades






























































6 comentaris:

  1. ostres, aquest any me l'he perdut... és una de les fires que procuro anar-hi cada any!
    Haurem de tastar aquest torró de gintònic, eh? Els Torrons Vicenç sempre treuen novetats espectaculars.
    El gelat em sembla una bona opció per les postres de Nadal!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Gemma!
      Sé que t'agrada molt anar i que alguna vegada t'has escapat. L'any passat vaig anar-hi, va estar molt bé. Aquest any no vaig poder. Una Fira referent en el món dolç.
      Doncs si, s'haurà de provar el torró de Gintònic:)). L'any passat a la Fira varem comprar el torró Soufflé Dur Cruixent ens va agradar molt, 2 de les novetats novetats Natura d'Albert Adrià també molt bones i la xocolata per fer a la tassa!
      El gelat que he preparat va sortir molt bo i ha agradat molt a casa. Un deliciós final per un bon dinar...sens dubte.
      Gràcies pel teu comentari d'una de les bloggers referents en el món dolç:))

      Elimina
  2. Jo també he pensat que aquest gelat es podria fer parfectament per a les postres de Nadal, on es troba la ratafia fora de la fira?

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies Neus,
      és una bona idea:))!! es pot preparar uns dies abans.
      Al post de la Ratafia, al final, anomeno algunes cases de Ratafia. Ho he mirat i gairebé totes es pot comprar online.
      Et deixo l'enllaç:http://cuinacinc.blogspot.com.es/2013/07/ratafia.html
      A més a més en alguns supermercats pots trobar. Corte Inglés (?)
      i algunes pastisseries d'aquestes de tota la vida - tradicionals - també o bodeguetes de barri.
      Un bon dia!

      Elimina
  3. Una pinta deliciosa y hace unos días estuvimos por Barcelona. Solo un par de días, aunque si fui a comer a un restaurante del que publicaste algo hace un tiempo. Caelis y realmente impresionarte , tanto el local como el servicio.

    Me gusto en especial el postre. Explosión de chocolate, sin duda uno de los mejores que he probado nunca. Cuídate y por cierto, mi mujer ha descubierto este sitio y lleva una hora de pagina en pagina, sacando recetas. Cuidate

    ResponElimina
    Respostes
    1. Muchas gracias!!
      Un comentario como el tuyo anima a seguir adelante o al menos da sentido.
      El postre es espectacular.
      Me alegro del descubrimiento y del encuentro.
      Un abrazo para los dos y un buen día:))
      Fina

      Elimina

Gràcies per venir i escriure la teva opinió. Respondré els teus comentaris amb molt de gust!