diumenge, 11 d’agost del 2013

Crema freda de poma àcida i api-rave

Quan vaig presentar la sopa de síndria i tomàquet amb ricotta vaig anomenar aquesta sopa: La crema freda de poma àcida i api-rave. Em ve molt de gust compartir-la. La trobo original, atractiva, festiva, innovadora, sorprenent en el gust i bona.
L’estiu és un temps de plats lleugers, frescos i millor si els podem preparar amb antelació. L’estiu és el temps retrobades, de quedar més amb els amics i la família, de Festes Majors, de mar i muntanya. La vaig fer el passat diumenge, mig vacances mig feina. La tenia pendent, vaig amb el calendari i de vegades no hi ha prou temps per tot!!

Aquesta crema o sopa tant refrescant, una mica exòtica, sofisticada per algun dels seus ingredients: La vainilla que ve de lluny. Ve molt de gust quan anunciant unes temperatures superiors als 35º C. 
La sopa de pomes i api-rave és deliciosa, suau, sorprenent

Fa molt poc, vaig prendre una versió feta amb brou d’au (pollastre o gallina) en la qual afegien retallons de pit de pollastre al forn. Aquí es pot veure un altra presentació.

Hi ha diverses variants però la que proposo és la versió dels xefs Javier i Sergio Torres del restaurant “Dos cielos”. No tant sols és el nom del restaurant sinó el nom afectiu com els anomena la seva iaia. Així és realment. Dos cielos de persones i dos cielos de xefs!!  (Havia posat un vídeo... però des de fa 1 dia no es carrega, a veure ...si és un problema de you tube o del blog. Disculpeu)

Per preparar aquesta sopa ens caldran pomes, molt aviat es presentarà oficialment la poma de Girona, també hi ha bones pomes de Lleida i de l’Aragó.

La poma és un ingredient versàtil que ens permet acompanyar plats carns i peix, fer pastissos, cuites, en compotes, al forn o sorprenents gelats, bàsica pel seu alt contingut en pectina i el seu sabor neutre, perfecte en l’elaboració de les melmelades i les gelees i com diu la dita anglesa:"an apple a day keeps the doctor away"
Però l’ingredient principal d’aquesta sopa és l’api-rave. No es troba en totes les botigues de vegetals i fruites o mercats. Malgrat és molt habitual a França, Alemanya o Anglaterra. A Barcelona els llocs on sempre en trobo és al Supermercat de El Corte Inglés i al Mercat de la Boqueria. 

El producte
L’api-rave és una varietat d’api que es conrea i utilitza principalment en els països del nord d’Europa: Alemanya, Anglaterra i fonamentalment al Nord de França i la Regió de París (la podeu trobar en tots els mercats i súpers). Recent utilitzada a la Península. Aquesta arrel és de la família de la xirivia i del julivert d’arrel.
Noms: Botànic: Apium graveolens; Català: Api-rave; Castellà i Euskera: Apio-nabo o apio rábano; Gallec: Aipo rabaño; Francès: Celéri- nave o Celéri-rave; Anglès: Celeriac; Alemany: Knollensellerie

Cultiu: Països centre europeus, (França, Belgica, Holanda) aquí també però no és gaire popular perquè tampoc hi ha gaire consum. El que he utilitzat en la recepta venia d'Holanda, em va dir la venedora.

Compra: En els mercats o botigues de vegetals i fruites especialitzades Té que formar una bola pesada i ferma uns 800 gr. a 1 kg. El seu aspecte és molt curiós és una arrel

Varietats: Blanc alabastre, Gegant de Praga, de Paris, Monarch
Propietats: És molt digestiu. Aporta unes 40 calories per 100 gr. És ric en vitamines, fòsfor  i clorur de sodi.

Cuina:  En cru, ratllat és excel·lent, bon ingredient en preparacions de les amanides, aromatitzat amb vinagre, en conserva, fregit, xips, per fer sopes, cremes o pures amb patates, arròs o pasta està molt bo, per acompanyar les carns, peix o els ous. S’utilitza, també per fer la sal d’api en regim d’aprimament o per preparar còctels.

Conservació: A la nevera, al calaix de la fruita, és un bon lloc, unes dos setmanes. Un bon recurs per enriquir ratllat les amanides o preparar el que més us agradi com he dit abans.

La recepta: Crema freda de poma àcida i api-rave

Ingredients (per 4 persones)

He fet la llista d’ingredients en l’ordre com els he utiltzat
  • Un api-rave
  • 3 pomes Granny Smith 
  • Aigua
  • 1 beina de vainilla
  • 1 got de crema de llet o millor llet evaporada Ideal
  • Oli d’oliva verge extra
  • Gel
  • Anguila fumada, sinó en trobeu podeu posar un altre peix fumat que us agradi: areng, anxoves.
  • 1 tomàquet 
  • Pebre
Preparació i Cocció 

Retem, pelem les pomes, els traiem la part del cor on estan les llavors i les tallem en quarts.

Netegem l’api-rave, si convé amb un raspall, és una arrel. Normalment es troba als mercats bastant net. El pelem i el tallem en trossos petits uns 2,5 cm perquè es cogui abans.

Tallem la beina de vainilla longitudinalment perquè en el seu interior té les llavors que són les que donen l’aroma.

En una cassola posem oli d’oliva verge extra, afegim els trossos de poma i d’api-rave ho cobrim amb aigua, perquè la poma i l’api-rave tenen la seva pròpia aigua. Interessa els sabor de les fruites i l’api-rave. Tapem i quan comencí a bullir 5 minuts.

En una cassola posem oli d’oliva extra verge, afegim els trossos de poma i d’api-rave ho cobrim amb aigua, perquè la poma i l’api-rave tenen la seva pròpia aigua. Interessa els sabor de les fruites i l’api-rave. Tapem i quan comencí a bullir 5 minuts.

Ho retirem del foc, traiem la beina de vainilla. Passem per la batedora de vas. Per obtenir una textura més suau, més cremosa, amb més estructura i afegim un vas de crema de llet. Batre de nou.

Ho passem pel colador xinès perquè ens quedi molt fi i ho colem posant a sota un altre recipient amb aigua i gel. Anem colant i a l’hora refrescant. Perquè estigui ben fresca la crema.

Afegim una mica de pebre.

Presentació: Posem en el plat els trossets d’anguila fumada i els trossets de tomàquet afegim en compte la crema de poma àcida i api-rave, per acabar un fil d’oli d'oliva verge extra. És molt interessat el contrast de sabors d'aquest plat.


Com diuen els xefs Sergio i Javier és un plat que triomfa i a més a més el podeu preparar el dia abans!


Bon profit!
Proposta de maridatge: Dos blancs molt nous Habitat Blanc de Torres: Un vi en harmonia amb la natura, fresc i afruitat. Vi orgànic i ecològic. Raïm garnatxa i xarel·lo.
També podria ser un descobriment molt recent: Pazo das Bruixas. Albariño 100 % de Torres. Elegant. Un vi homenatge a les terres gallegues.

ESTRIS:  tallant, ganivets, batedora de vas, colador xinès, cullerots, espàtula, recipients.
Bon estiu!!


Caetano Veloso, el músic brasiler:)) Aquesta setmana va ser el seu aniversari. Felicitats!!(Havia posat un vídeo... però des de fa 1 dia no es carrega, a veure ...si és un problema de you tube o del blog. Disculpeu).Poso l'enllaç a la paraula vídeo.

Altres sopes refrescants:
Crema de meló amb Vichy Catalán i encenalls de pernil ibèric













Sopa de síndria amb tomàquet i ricotta










La Poma. Pastís de poma amb les quatre varietats i dues textures



20 comentaris:

  1. Hola Fina!

    Felicitats una vegada més per tot el temps que dediques a fer una feina realment espectacular. Llegint les teves entrades vénen ganes de fer-se cuinera o de viatjar arreu del món per anar provant nous menjars!


    Increïble!!!

    Natàlia

    ResponElimina
    Respostes
    1. Natàlia!
      Bona nit! Va per tu! Moltes gràcies pel reconeixement. Gràcies per ser-hi. Gràcies, gràcies.
      Que puc dir-te davant d'aquest comentari?:)) Somiar, viatjar,delectar-se amb uns estels o un plat meravellós, una cançó,un conte, o algú a l'altra banda del telèfon, que un dia ens escolta i informa com veritablement a nosaltres ens agradaria i, creure en allò que ens fa una mica més feliços.:))
      fina*

      Elimina
  2. Aquestes cremes fredes m'agraden molt. No soc de perparar-ne doncs degut a que en general cuino (quan cuino) per grup molt reduit, em fan mandra i vaig a altres opcions.

    En canvi quan dino a fora, en demano quasi sempre... I al lloc en que dino molts dies, les fan molt bones i naturals.

    Bones vacances si en fas!.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Bon dia, Ricard!
      De vegades fa una mica de mandra cuinar per un, cert!
      Doncs espero que un dia facis la crònica del teu restaurant!
      Aquestes sopes/cremes són una delícia a l'estiu. M'agraden.
      Per ara, la de síndria és la que més vistes té. Fa calor!
      Igualment,
      Pocs dies, unes miques si que en faré! Igualment per tu! Gràcies per venir:))

      Elimina
    2. El meu restaurant de migdies 'habitual', és el "9 de la Borriana" a Sabadell, a 100m de casa i de la feina. I ja el tinc publicat al blog i a la secció "top 15", però parlant de la carta.

      Elimina
    3. Gràcies Ricard!
      Ho miraré amb molt de gust:))!!
      Bon dia de festa!

      Elimina
  3. Caram, quina quantitat d'informació interessant 'concentrada'. Molt interessant el vídeo del restaurant 'dos cels' m'ha encantat. Quant a la recepta que ens portes, fantàstica, 'api rave també m'agrada molt, em sembla una recepta deliciosa i molt original. I quin plaer escoltar a Cayetano Veloso ... en fi, ja veus, m'ha encantat tot plegat.

    Una abraçada.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Molt bon dia, BuenasMigas!
      Moltes gràcies, per venir i comentar.
      Si la fas us agradarà, en les dos versions està mb!
      L'api-rave un bon recurs!
      A més a més la música, t'ha agradat:)) Perfecte!
      Abraçada,

      Elimina
  4. Fina; Trobar de tant en tant coses que entrin per els ulls i per la vista fan de molt bon agraïr, doncs buscar i trobar coses bones i agradables en els blocs, cada vegada sembla més complicat...
    Aquesta recepta de "api-rave" amb pomes, trobo que està molt bé, doncs la poma també és un tot terreny a la cuina i amb aquest "api-rave" l'hi té que donar un toc molt característic en aquest plat.
    Moltes gràcies com sempre, per aquesta aportació i tota l'informació que ens dónes.
    Salutacions Fina¡¡
    Aquí et deixo, unes entrades que vaig fer de pomes.

    http://menjadebacalla.blogspot.com/search?q=pomes+amb+pinyons

    D'aquesta entrada, no deixis de llegir la carta d'agraiment que escriu el protagonista a la dama, per a mí realment deliciosa.

    Aquesta també feta amb poma

    http://menjadebacalla.blogspot.com/search?q=sopa+de+poma

    Gràcies Fina un altre cop, i fins la teva. Salutacions :O) :O)



    ResponElimina
    Respostes
    1. Bon dia, Josepb!
      si?
      La poma és com bé dius un gran recurs. Miraré els enllaços que m'envies. Moltes gràcies!!
      L'api-rave és molt suau i bo. En una amanida, ratllat resulta excel·lent i en aquesta crema immillorable!!
      Gaudiu d'unes bones vacances!
      Fins aviat,
      Gràcies a tu per venir, compartir, comentar i aportar!!:))

      Elimina
  5. Amiga Fina:
    Con la “Crema freda de poma àcida i api-rave” ya has conseguido el doctorado en “sopas frías”. Esto a pesar de que este tipo preparados, como ya te comenté en el mes de Julio -crema de meló- no me entusiasman, lo que no impide que tu interesante presentación y descripción de ingredientes, preparativos y resultados, consiguan que finalmente consideremos la posibilidad de catar tu receta, que luce tan bonita en la foto.
    Claro que cuando he llegado al “api-rave”, que de entrada no me suena, y he visto esta cosa redonda rellena de círculos –no es que me recuerde al “acelerador de partículas”, pero casi- me he sobresaltado. Afortunadamente tus indicaciones nos guían e iluminan y cuando he leído lo de “xirivia”, ya he visto la luz. No es que tenga gran relación con este vegetal. Pero sé que los experto lo usan. Ya en 2006 nuestro amigo Jorge Guitián me sorprendió con una entrada titulada “Descubrimientos valdeorreses”, que se ocupaba del tema.
    ¡Tres sopas frías para el verano!, pero… ¿Quién, dónde, cómo y cuándo nos las preparan?
    Un saludo,
    Sebastián Damunt

    ResponElimina
    Respostes
    1. Bon dia, Sebastián,
      Muchas gracias!!
      Intento explicar y transmitir aquello que me gusta o como decimos aquí:"Em de ve de gust". En verano apetecen estos platos frescos, ligeros, suaves.
      Me has hecho reír un buen rato con el “acelerador de partículas”!!
      Esta hortaliza la descubrimos con mi madre hace unos diez años y nos encanta. Es suave, fina y deliciosa. Así que cuando vi esta sopa pensé, seguro que la hago!!
      Su aspecto exterior puede parecer extraño.
      Creo que los americanos lo comparan con un "octopussy" por su aspecto exterior!!
      Pero tiene un corazón extraordinario:))
      Miraré los enlaces que me envías de Jorge Guitián. Muchas gracias!
      Cuando quieras preparamos una sopa de verano:))
      Sé que la que te gusta más es la de síndria i tomàquet
      Decirte que esta a apunto de llegar a las 2000 visitas!!
      Saludos,

      Elimina
  6. Hola Fina! Què bones i refrescants aquestes cremes. Particularment m'encanten i solen ser un plat fix en els meus sopars d'estiu. Prenc nota d'aquesta doncs pinta molt bé.

    Bona recomanació vinícola :-)

    Salutacions,

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola, Ramon! Moltes gràcies per venir i comentar, que bé!
      A mi m'agraden molt, sembla que a l'estiu es lo millor que passa, Certament!
      Aquesta no te al perdis. Les dos versions són molt bones.
      PD: Et dec visita al teu espai. Em cal trobar temps per llegir-me el post i compartir totes les coses bones que expliques! (Unes fotos extraordinàries!)
      Moltes gràcies per la valoració del vi! Gràcies!!
      Fins aviat!

      Elimina
  7. Hola fina!!!de nou ens tornes a sorprendre amb un fantàstic post!!!!enhorabona!!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola David!
      Moltes gràcies pel teu comentari professional:))
      Un bon dia d'estiu!

      Elimina
  8. L'api-rave en crema és un plat que faig de tant en tant, la propera vegada hi inclouré la poma, segur!
    Una abraçada.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Bon dia Manel!
      T'agradarà molt en les dues versions acompanyada de retalls de pollastre rostit com amb peix (anguila o un altre peix fumat). La trobo molt bona. També és un entrant interessant en un altre estació de l'any una mica atemperada.
      Bon cap de setmana!
      Una abraçada,
      Fina

      Elimina

Gràcies per venir i escriure la teva opinió. Respondré els teus comentaris amb molt de gust!