divendres, 10 d’agost de 2012

Una verema sostenible a Raïmat


Ahir vespre quan tornava  a casa vaig sentir la notícia que a les 10 de la nit havia  començat la verema  a Raïmat. La primera de  Catalunya i una de les primeres també a Europa.

Aquest petit  post no estava  previst. Finalment he decidicit escriure una nota per la importància que té el començament de la verema. Per la feina, per la manera de fer, per la  sostenibilitat en la collita, perquè aquest any, per primera vegada, les feines de collir el raïm es faran integralment totes a la nit  i perquè a Raïmat aquest dies la feina no faltarà.

La verema, la feina, l'esforç, l'entusiasme dels  productors, pagesos i totes les persones que  intervenen,  el risc que comporta tot aquest procés fins que un dia podem assaborir una copa de vi o cava.

La verema és una data molt important en el calendari condiciona una manera de viure, de treballar i de festejar. Hi ha moltes festes dedicades a la verema i el vi a finals de setembre i principis d'octubre quan s'acaba tota la feina dels pròxims mesos. Sant Sadurní d'Anoia i la seva festa del cava, a Logroño,  la seva festa major és la setmana del 21 de setembre, Sant Mateu.

La verema és una de les feines més  importants del camp i pels viticultors. Avui a Raïmat  hi ha feina dia i nit. Han contractat a 58 persones de diferents llocs que treballaran ens els processos de la l’elaboració del vi.


Serà la primera vegada que es recollirà el raïm íntegrament per la nit així es manté millor les qualitats del most. Si es recull el raïm en aquestes hores de la nit es "conserva millor el flaire i la frescor del raïm.". Així ho explicava el director tècnic Joan Esteve. 

D'altre banda s'estalviaran costos energètics  i a l’hora s’aconseguirà la reducció de les emissions de  CO2.  

El most arriba molt  més fresc al celler i no han de destinar tanta energia per refrigerar-lo fins que arribi als 15  º C. Una verema sostenible.  

A Raïmat (DO Costers del Segre), aquest any ja saben que tindràn una collita millor que l'any passat i, els experts diuen que serà excel·lent. Malgrat que la quantita de raïm és inferior. Una de les conseqüències és la pedra que va caure i va malmetre molts fruiters i vinyes al Segrià

Les primeres varietats que s'estan recollint són Chardonney i Pinnot noir, el raïm rosa per fora i per dins.:))

El raïm de Raïmat es cultiva amb mitjans respectuosos amb la naturalesa, el medi ambient i la salut de les persones.

Demà  a la nit podeu veure les llàgrimes de Sant Llorenç. Demà els pagesos, viticultors tindran una nit il·luminada per la pluja de les Perseides. Malgrat els científics és una nit que podem demanar desitjos, és estiu i es agradable sortir a fora.

Un llibre: Guia de vins ecològics i sostenibles de Catalunya de Pablo Chamorro
Una cançó i un poema: Vinyes verdes vora el mar

Vinyes verdes vora el mar,
verdes a punta de dia,
verd suau de cap el tard...
Feu-nos sempre companyia,
vinyes verdes vora el mar!


Una dita: "Para Santiago y Santa Ana pintan las uvas y para el 15 de agosto ya están maduras"

Una pel·lícula: Un paseo por las nubes


Visitar: bodegues de vins per tot el territori  i les festes de la verema a finals de setembre  i principis d' octubre.
foto de  Raïmat.

15 comentaris:

  1. Aquí también van a empezar las vendimias (si no han empezado ya). Dicen que el verano ha sido muy "bueno" y que están casi en su punto. Es increíble lo duro qué es trabajar en el campo y su tremenda fragilidad a expensas del clima.

    Mañana queremos ir a la playa a ver esas preciosas Perséidas. A ver si hay suerte.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Dicen los expertos que será un buen año:)) ¿será este calor?? ¿será que no hay lluvia?
      Hablas de fragilidad esto es uno de los adjetivos que quería transmitir:))
      En esta entrada se transmite la idea : Hanna Collins
      ¿vistes las lágrimas? ¿Persiades?
      Parece que el calor va a menos!!

      Elimina
  2. Donde escribí "apoyo" debería decir "su". Lapsus indescriptible que indica que habrá que intentar dormir a pesar de esta humedad tibia.

    ResponElimina
  3. Amiga Fina:
    La vendimia siempre me recuerda septiembre. Claro que hoy en día las técnicas van cambiando para mejorar. Lo de hacerlo de noche suena bien. Será bueno para las uvas y seguramente para los vendimiadores también.
    Raimat me parece una bodega extraordinaria. En nuestro centro de trabajo ofrecemos el Castell de Raimat Chardonnay 2011, que tiene muy buena aceptación pues marida bien con el tipo de comida que se sirve; marisco, arroces, pescado...
    No hemos visto las Llàgrimes de Sant Llorenç, porque en realidad no somos muy dados a la contemplación estelar. De cuando en cuando, desde la familia, se produce alguna pequeña alarma de avistamiento de objeto no identificado, y salimos todos corriendo, pero finalmente tampoco.
    En todo caso, estaremos alerta para cuando esté disponible el resultado de la vendimia nocturna que señalas, por si descubrimos nuevos sabores.
    Un saludo,
    Sebastián Damunt

    ResponElimina
    Respostes
    1. Bon día, Sebastián,
      Será más sostenible. Difícil,también, cambiar los bíorritmos(?) y la vendimia debe ser "duro".
      Castell Raimat he encontrado este enlace:http://www.decantalo.com/es/vinos_c45/blanco_c13/costers-del-segre_c13do18/raimat_c13do18b53/castell-de-raimat-chardonnay-2011_c13do18b53p3703/
      Enhorabuena!!
      Muchas gracias Sebastián por tu visita y comentarios que siempre aportan nuevos temas!!
      Aquí con las lágrimas de Sant Llorenç se buscan o són excusas para nuevas alternativas gastronómicas: cómo "sopars amb estrelles" http://www.soparsambestrelles.cat/... ya ves se piensa en todo!!
      Saludos y un feliz día!


      Elimina
  4. Bons recordatoris aquests. Em penso que serà un any de bona collita aquest.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Diuen que serà excel·lent!! gràcies Albert!!

      Elimina
  5. La verema és un record d'infància per mi. Moltes gràcies!!!
    Ui, aquesta pel·lícula jo l'he vist però saps que no la recordo? Uf! quina ràbia quan em passa això!
    Una forta abraçada, guapa, per tot i per recordar-te del meu blog, a vegades penso que en mig de tota aquesta marabunda sóc una formiga ben petita, petita, dic que plego però sempre hi torno a caure, perquè penso que ho puc fer millor.
    Et deixo un somni: començar a estudiar aquest setembre... i no abandonar! però estic carregada de por (escènic?).

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies Gemma! a tu per venir,
      sí de vegades passa!
      A mi m'agrada el teu bloc és molt clar, les fotos són molt maques i la relació que fas amb la literatura m'agrada molt. Fas molt bones fotos.
      Les receptes també, té un toc afrancesat que m'atrau,
      gràcies de veritat, per venir, compartir i fer comentaris en el meu blog.
      Els estudis endavant sempre hi ha molt per aprendre.
      També tenia molta por escènica abans de tirar endavant el blog.
      Cada vegada que haig de fer una entrada també em passa el mateix...(¡¡¡) ho tinc preparat però de vegades no ho tiro endavant per no fer-ho prou bé.
      es a dir que ja som almenys dos!!:))
      Una abraçada,
      Bon diumenge i fes el que puguis amb aquesta calor, a mi em deixa "aplatanada". Comprenc als països caribenys:))

      Elimina
    2. Moltes gràcies!!! era, i a vegades encara ho faig, de demanar deu mil opinions abans de fer alguna cosa, però degut a les circunstàncies cada cop tiro més pel dret i no penso massa en què pot passar, i això és el que he fet amb el tema d'estudiar. La prossessó va per dins!
      Petons i jo ja canvio d'ubicació al pis, que on tinc l'ordinador a aquesta hora és una sauna!
      Bon diumenge!!!

      Elimina
    3. Ah! i mai m'havien dit que el bloc tenia un aire afrancesat! Jo em pensava que el meu lloc era més cap al nou món (USA).
      Et deixo amb la meva galeria de Flickr i de Pinterest (aquesta última l'he fet aquests darrers dies). Espero que t'agradin!
      http://www.flickr.com/photos/fogons/
      http://pinterest.com/gemmavilabru/

      Elimina
    4. Moltes gràcies per tot!! Gemma.
      Una abraçada! Seguim:))

      Elimina
  6. Interesante, aunque ultimamente cada vez que oigo la palabra sostenible, ecologico y demas. Me hecho a temblar, tremendo negocio estan montando con esto, que termianra siendo un baile parecido al del que pretenden huir. Saludos

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gracias Plared,
      La palabra sostenible...
      ¿Quién invierte en algún proyecto sino hay un mínimo de beneficio?
      Tema extenso y larga "sobremesa".
      Mientras, puedes mirar algo sobre el tema que planteas en:
      http://es.knowledger.de/00140603/ElEcologistaEsceptico
      igual te puede interesa.
      Nueva entrada con peli creo que te gustará:))
      Que sigas muy bien.
      Saludos

      Elimina

Gràcies per venir i escriure la teva opinió. Respondré els teus comentaris amb molt de gust!