Als
vols del migdia
el
tast vertical
de
Juvé&Camps
dirigit per Meritxell Juvé, de la 4a
generació
i l'equip tècnic del celler: Toni Cantos, director d'enologia, Josep
Jiménez, director de viticultura i Glòria Vilomara, enòloga.
Els
pròxims 100 anys, parcel·la a parcel·la. Un
recorregut per cada una de les seves creacions, les peculiaritats,
les característiques i les fites de cada una d'elles. La Reserva
de la Família 2009,
2012, 2015, Milesimé 2007, 2008, 2009, La Siberia 2013
i
La Capella 2010.
La
història familiar, la tradició, el celler, el sòl, l'orografia,
el
clima, les
finques, la
terra
i els paratges excepcionals
amb cada
un dels
seus noms i
les singularitats,
les varietats tradicionals de raïm com el xarel·lo, macabeu
i parellada; o
el
chardonnay
i el
pinot noir; i
el perquè alguns
caves
porten el nom que porten!; les
característiques del
conreu, l'arquitectura del
paisatge i del celler.
Moltes
gràcies! Magnífic :)
A
la tarda un tast i un col·loqui excepcional “Un viatge per
la història de la garnatxa” amb alguns dels millors
viticultors a nivell mundial. Des del Mediterrani fins
al Nou Món.
Un
tast col·loqui molt especial i
amb un alt nivell on
es podia percebre tot el coneixement, l'experiència,
la
inquietud i la
personalitat
dels viticultors; recollint
la
tradició i
el llegat rebut
que
traslladen en la seva
manera d'entendre i
en
l'elaboració dels
vins.
Tast
molt personal on cada un dels viticultors vàrem compartir les
característiques i les peculiaritats de la garnatxa i
del
seu projecte personal vinculat a la terra.
Aquests
varen ser els vins singulars d'aquest tast excepcional:Els
Escurçons 2018 de Mas Martinet presentat per l'enòloga Sara Pérez
Zona:
D.O.Q Priorat
Varietat:
Garnatxa Negra 100 %
Sòl:
Llicorella
ferruginosa
Verema i vinificació: després de la verema, el raïm es posa dins d'àmfores d'argila de Miravet, s'aixafa amb les mans i amb els peus i es deixar fermentar, a una temperatura constant de 25ºC, gracies a les propietats de l'argila...
Criança: 6 mesos amb àmfores i damajoanes durant 12 mesos mes.
“Els
Escurçons és un vi elaborat exclusivament amb Garnatxa negra de la
finca amb el mateix nom, situada
a la
zona dels vins de la vila de
Gratallops, en el punt
geogràfic de la Serra Alta. El sòl de
llicorella ferruginosa,
l'altitud de 601 metres i
l'exposició sud, sud-oest
de la vinya l'atorga una estranya sensació de fragilitat etèria,
mineralitzat i contundent maduresa, que fan que sigui difícil
confondre'l. Els Escurçons
és un viatge en el temps...
un miratge, un reflex d'aquell vi que elaboraven (abans
de la fil·loxera
els de Ca l'Olives) en aquesta finca tant especial.”
Venus
“La Universal”
presentat per René Barbier,
quarta generació de
viticultors. Una vida
dedicada al món del vi.
Venus
de la Figuera 2018
Zona:
D.O Montsant
Varietat:
Garnatxa Negra 100 %
Sòl:
argila calcària blanca
Verema:
manual
Criança:
18 mesos
Àmfores
de 300 litres
“La
Figuera és un poble on es troben garnatxes negres en finques que van
des dels 380m als 600m d'altitud. La majoria de les finques pertanyen
a la Cooperativa
de la Figuera, formada actualment per tres viticultors. Venus la
Universal col·labora
amb el projecte
cooperatiu
i, a canvi, lloga una de les finques de més altitud. Venus de la
Figuera és un projecte únic i
màgic. Seguint la cerca de la feminitat i la terra.”
La
situació de la finca del Guixà, les característiques del sòl, el
procés i la forma de l'elaboració preserva tota l'elegància i la
frescor per una garnatxa molt fina.
Palell 2018, la fragància subtil, d'Ortovins presentat per Joan Asens.
Zona:
D.O Montsant
Varietat:
100 % Garnatxa Peluda
Sòl:
argila
Poda:
en vas
Any
de plantació de les vinyes: 1950
Altitud:
de 230 a 250 m
Orientació:
sud-est
Des
del 2008
Joan
Asens, enòleg,
i tres viticultors són
propietaris del celler Orto Vins a
El Masroig.
“som
fills
de la tradició pagesa; varen decidir recuperar la tradició pagesa
d'aquesta terra i elaborar el vi de les nostres pròpies
vinyes tal com havien fet els nostres pares, avis i besavis.” tot
iniciant el seu projecte personal.”
Joan
Asens va presentar el seu vi Palell
2018
tot parlant de la DO Montsant, una
de les DO més joves, creada al 2001, per les especials
característiques de la terra i del conreu
de les vinyes. Essent la
varietat de raïm Garnatxa una
de les més vinculades i
peculiars d'aquest
territori. El
clima, el canvi climàtic va
ser la reflexió final
i
tancant
l'acte, apostant per aquesta varietat tant “elàstica” i
adaptable
de
la
Mediterrània.
La
producció
de
Palell
2018 va ser petita: 864 ampolles de 750 ml i 30 ampolles de 150 ml.
El
clima:
un
any plujós, fresc i de raïm sedós amb vins suaus, aromàtics i de
bon color amb
records de les plantes del seu voltant.
La
fermentació en
barriques
de 500 l. 29 dies de maceració, que
seria el cicle de la lluna, i
12 mesos de criança en barriques de 5-10 anys de roures francès.
El
conreu és
orgànic amb agricultura biodinàmica
i
regenerativa.
I
marxem a l'Empordà amb Marc Bournazeau propietari
del
celler Terra
Remota.
El
projecte personal i
familiar en aquesta comarca amb respecte a l'entorn, on elabora els
seus vins ecològics en un celler dissenyat i construït amb criteris
sostenibilitat.
Cg
2020 de Terra Remota
Zona:
DO Empordà
Varietat:
Garnatxa
negra 100 %
Vi
ecològic
Sòl:
granític, treballat mitjançant agricultura orgànica i envoltat
d'arbres
d'espècies
autòctones. La llum de l'estiu i la tramuntana modelen
aquesta Garnatxa
Negra. “Una
de les singularitats és
la vinificació en ous de formigó, que permet una auto fermentació
i auto criança gràcies a la forma del dipòsit i la micro porositat
del material. Així s’aconsegueix la màxima expressió varietal,
amb la mínima intervenció, en un ambient protegit i allargant la
maceració pel·licular durant 5 setmanes.”
En
certa ocasió vaig escoltar a un viticultor explicar que els cellers
dediquen algun
dels seus seus
millors vins algun membre
de la família. “Aquest
vi és un homenatge a Germaine, la mare d’Emma, l’àvia d’Adèle
i d’Adrien, a través de l’elegància d’una copa de vi.
Captivador color roig grana amb reflexos violeta. Presenta aromes
molt fresques de gerds, cirera àcida, flors silvestres i herba
acabada de tallar.”
i, de l'Empordà, de la mà de Joan
Àngel Lliberia,
enginyer
agrònom,
a
la D.O Terra Alta propietari del celler Edetària. Joan A. Lliberia,
recull
el llegat i la tradició familiar de viticultors.
Edetària
és el somni fet realitat on s'elaboren “vins autèntics”, de
varietats autòctones, amb vinyes velles majoritàriament. Edetària
és l'expressió de la terra a traves del clima, de les vinyes i el
paisatge que les acompanya i d'una manera de fer.
Aquests varen ser els seus vins del tast:
Edetària
selecció blanc 2019
Zona:
D.O Terra Alta
Varietat:
100% garnatxa blanca.
Producció:
12.000 ampolles
L'edat
de les vinyes: més de 60 anys
El
sòl:
“Panal” d'un fòssil del quaternari.
La
verema
és manual en caixes de 15 kg. Aquestes caixes es dipositen al
frigorífic, durant 48 hores, per baixar la temperatura del raïm de
3-5ºC.
La
descripció del tast:
“complexa i mineral”. És un vi elegant. L'acidesa l'aporta
frescor i agrada. Bona integració.
Finca
La Personal 2018
Zona:
D.O
Terra Alta
Varietat:
100% Garnatxa
Peluda.
Producció:
1.200 ampolles
L'edat
de les vinyes: més de 60 anys
El
sòl: “còdols”
el nom designa les pedres dipositades en una antiga llera del riu
modelades per l'erosió de l'aigua, el temps i l'arrossegament.
La
verema igual que l'anterior.
“Vi
elaborat exclusivament amb la
varietat garnatxa peluda
procedent de 1.200 ceps de les vinyes més antigues d'Edetària,
plantades per l'avi d'en
Joan Àngel Lliberia
que disposem d’aquesta
vinífera, plantades pel nostre avi És
un raïm únic perfectament
adaptat als estius secs i calorosos de la zona mediterrània, gràcies
a les seves fulles vellutades, obtenim vins amb una frescor i
autenticitat única.”
La
descripció del tast:
recollida
a
la web del celler: vi elegant, aromàtic
i llaminer de fruites vermelles amb herbes de la Mediterrània.
I,
marxem
fora de Catalunya amb Telmo
Rodríguez,
enòleg
i
propietari
del celler Pegaso a la Comunitat de Castella Lleó dins
de la D.O.P
Cebreros, a
Àvila.
Telmo
Rodríguez&Pablo
Eguzkiza, són
viticultors
amb més de trenta anys d'experiència, junts
han
anat viatjant
i descobrint
paratges singulars
i
recuperant un patrimoni oblidat.
Al
1999 varen
descobrir el
paratge,
Arrebatacapas,
fent i
seguint
el camí de la transhumància per
la canyada reial.
Varen
comprar la primera vinya al poble de Cebreros, a la Serra de Gredos,
un lloc oblidat, i difícil de treballar, allà havien sobreviscut
precioses ceps de Garnatxa a més de 1000 metres d'alçada. La veta
de pissarra d'Arrebatacapas, l'única de Gredos, els hi va donar
esperances de fer un gran vi.
El tast:
Granito
2018 Pegaso
Viñas Viejas
Varietat:
garnatxa
100%
Sòl:
granit
d'origen magmàtic. Sòl som de textura
grossa i molt drenatge
Verema: manual
Criança:
18-24
mesos amb
llevats autòctons.
Bota:
Roure
francès, de
diferents boscs i orígens,
de 600 litres
Els
vins de granit són afruitats, més amables i amb una estructura
sedosa i delicada. Descripció del celler.
La
viticultura és tradicional i ecològica. Vinyes velles en vas. Verema manual en capses petites.
Arrebatacapas
2018
Un vi excepcionals
Denominació:
D.O.P. Cebreros
Varietat:
garnatxa
100%
Les vinyes tenen una edat de 65 anys
La
vinya té una superfícies de 2,1 ha
Sòl: llicorella (pissarra)
“Aquesta
extensa vinya està situada a 1050 m d'altitud, en una vessant amb
fort pendent orientada al sud i envoltada de ginebres, romeus i
espígols, és pur paisatge. Els impressionants
ceps de la garnatxa i el seu terra no passen desapercebuts: Arrebatacapas és l'expressió més
important de pissarra de tot Gredos. Importants vetes de quars
travessant la pissarra fan aquest paratge encara molt més singular.
Una vinya extraordinària de 2,1ha, plantada a l'any 1953, estava a la deriva
quan la varen trobar. El 1999 vam començar a recuperar-lo, i des de
llavors forma part de Pegaso Barrancos de Llicorella. Pel
seu caràcter únic vam decidir embotellar-lo per separat a partir
del 2015.
Els raïms, no totalment desrapats, fermenten amb
llevats indígenes. Maceració llarga i suau envelliment en bóta
usada de 600 litres durant aproximadament un any.”
Per
acabar aquest “Magnific”
tast 2022
anem
a França a la Vall du Rhône amb Maxime Chapoutier, darrera
generació
de
l'històric
celler M. Chapoutier,
Châteauneuf-du-Pape
Barbe Rac 2015, de l’Apellation Châteauneuf-du-Pape Controlés.
La
seva família treballa la vinya des de fa vuit generacions, estesa
per diferents països
fins i tot al "nou món", Austràlia; on el seu pare va introduir l'agricultura biodinàmica que havia començat a França. “la qualitat
de la nostra matèria prima prové de la vinya, no de
l'elaboració del vi”
Les
vinyes
d'on procedeix aquest vi són
de
la varietat garnatxa 100 % i
tenen
més de 90 anys, situades en una terrassa del quaternari amb residus
de la llera del Rhône. La parcel·la té una complexa composició
geològica.
La
verema: manual
El
raïm
es selecciona amb molta cura durant la verema. Aquesta
selecció és obligatòria i permet alhora la selecció dels millors
raïms.
La
fermentació:
En bótes de formigó amb una durada aproximada de 3 setmanes a una
temperatura entre 30 i 33 °C.
La
criança:
16 mesos en bótes d'acer inoxidable.
Té
un color granat intens, amb aromes de les plantes que l'acompanyen,
fruites
com la maduixa, espècies
i xocolata,
és un vi rodó i excepcional.
Per
últim, Maxime
Chapoutier va
presentar TOURMON,
Landsborough Grenache 2015 un vi originari d'Austràlia -Victoria. ...el nou món.
Denominació: Pyrenees_Victoria
Elaborat
amb la varietat de
raïm
garnatxa
100 %
El
vi procedeix d'una vinya única i
de cultiu ecològic.
La
verema:
manual a
finals
del mes de març. “El vi és fa a la vinya” buscant l'evolució
fins al moment
de la verema.
El
sòl
de la vinya és una barreja d'argila, llim, quars i esquist.
El
vi té un color
vermell
brillant i robí; amb aromes de fruites vermelles com les maduixes,
groselles i gerds.
“A
l'any 2007, Michel Chapoutier es va establir Tournon després d'haver
comprat 50 hectàrees als
Pirineus
victorians i Heathcote. Les
característiques d'un clima fresc i la diversitat del sòl va pensar
que era un lloc idoni per elaborar vins
com
els que feia al seu país amb la varietat de
raïm
syrah, utilitzant la filosofia de
la viticultura
biodinàmica. El nom de la comuna Hermitage, Tournon lidera el
moviment a Austràlia cap a vins elegants i equilibrats.”
Quina delícia de post Fina! Enhorabona!
ResponEliminaMoltes gràcies Ralfi...per ser-hi! per mi són difícils aquests posts :)
EliminaSuper post Fina. Gracies.
ResponEliminaGràcies Miquel per llegir-lo i escriure!
Elimina