divendres, 24 de juny del 2022

Magnificat 2022 - Juve&Camps - Tasts excepcionals

El passat 7 de juny, a Sant Sadurní d'Anoia, es va celebrar Magnificat2022a la seu de Juvé&Camps, a Espiells.

Juvé&Camps junt amb Primeres Marcas va reunir a més de 1.800 professionals, entre els que hi havia sommeliers, cellerers, representants dels sector, restauradors, periodistes i amants del vi en un acte excepcional, recuperant la normalitat del 2018 i, després de la pandèmia, coincidint amb el centenari del prestigiós celler del Penedès.


Es varen habilitar diferents espais on es feien les presentacions i els tasts, al voltant de la zona central i oberta del celler, la plaça Espiells. Lloc de trobada d'una seixantena de les més prestigioses cases nacionals i internacionals del vi i els destil·lats.

Cellers com Jean Pierre Moueix, Louis Latour, Louis Roederer, Mr. Chapoutier, Markus Molitor, Gaja, Viña Tondonia, Mas Martinet, Nonino i alguns dels millors châteaux de Bordeus, no han faltat aquesta gran cita amb el món del vi.

Meritxell Juvé, 4a generació i CEO de Juvé & Camps, va afirmar “obrir les portes de casa nostra coincidint amb les celebracions del nostre centenari amb aquest nivell de participació i aquests grans cellers és un privilegi. No tant sols hem estat rodejats de grans amics com també de la qualitat i l'excel·lència dels vins i begudes que elaboren”.

D'altre banda, el director general de Primeras Marcas, Philippe Eberlé, va manifestar “en aquesta recent edició de MAGNIFICAT hem sabut valorar la diversitat de la viticultura espanyola i de la resta del món, i el valor de la gastronomia al nostre país, que afavoreixen positivament el Món del vi. Portem més de 40 anys treballant amb la majoria dels més bons actuals i ha estat un èxit de convocatòria, amb cellerers dels principals llocs d'Europa".

Durant la jornada, també, va haver l'oportunitat d'assistir a tasts exclusius i molt especials de primer nivell, les places dels quals es van exhaurir en menys de trenta minuts des de la seva obertura.

Parcelas de Altura en Ribera del Duero, dirigida per José Manuel Pérez Ovejas y Marta Conde.

Châteaux Margaux, una de les més llegendàries cases de Bordeus, presentada pel MW Álvaro Ribalta.

Descobrint la màgia del Riesling, impartit per Markus Molitor i Gunter Küntsler, dos dels productors més prestigiosos d'Alemanya, retrobant els seus vins brillants, aromàtics amb notes de fruita com l'albercoc, la llimona i els lliris de primavera, deliciosos, elegants, equilibrats i alhora complexes; procedents de vinyes centenàries on les vessants del Rhin i del Mosela creen un petit microclima singular amb temperatures suaus i amb molta llum. La màxima expressió d'aquest vins. Un tast excepcional i emocionant. 




Un recorregut pels grans vins italians de la Toscana, tast impartit per una de les firmes més significatives d'Itàlia, G. Gaja, 5a generació del prestigiós celler.

Als vols del migdia el tast vertical de Juvé&Camps dirigit per Meritxell Juvé, de la 4a generació i l'equip tècnic del celler: Toni Cantos, director d'enologia, Josep Jiménez, director de viticultura i Glòria Vilomara, enòloga. Els pròxims 100 anys, parcel·la a parcel·la. Un recorregut per cada una de les seves creacions, les peculiaritats, les característiques i les fites de cada una d'elles. 

La Reserva de la Família 2009, 2012, 2015, Milesimé 2007, 2008, 2009, La Siberia 2013 i La Capella 2010.

La història familiar, la tradició, el celler, el sòl, l'orografia, el clima, les finques, la terra i els paratges excepcionals amb cada un dels seus noms i les singularitats, les varietats tradicionals de raïm com el xarel·lo, macabeu i parellada; o el chardonnay i el pinot noir; i el perquè alguns caves porten el nom que porten!; les característiques del conreu, l'arquitectura del paisatge i del celler. Moltes gràcies! Magnífic :)



A la tarda un tast i un col·loqui excepcional “Un viatge per la història de la garnatxa” amb alguns dels millors viticultors a nivell mundial. Des del Mediterrani fins al Nou Món.

A les imatges i per ordre d'intervenció, de la dreta a l'esquerra: Sara Pérez (Mas Martinet de la DOQ Priorat); René Barbier (Venus Universal de la DO Montsant); Joan Asens (Orto Vins de la DO Montsant); Marc Bournazeau (Terra Remota de la DO Empordà); Joan Àngel Lliberia (Edetària de la DO Terra Alta), Telmo Rodríguez (Pegaso de la DOP Cebreros) i Maxime Chapoutier (M. Chapouitier de l' Apellation /Châteauneuuf-du-Pape Controlée.)


Un tast col·loqui molt especial i amb un alt nivell on es podia percebre tot el coneixement, l'experiència, la inquietud i la personalitat dels viticultors; recollint la tradició i el llegat rebut que traslladen en la seva manera d'entendre i en l'elaboració dels vins. Tast molt personal on cada un dels viticultors vàrem compartir les característiques i les peculiaritats de la garnatxa i del seu projecte personal vinculat a la terra.

Aquests varen ser els vins singulars d'aquest tast excepcional:

Els Escurçons 2018 de Mas Martinet presentat per l'enòloga Sara Pérez

Zona: D.O.Q Priorat

Varietat: Garnatxa Negra 100 %
Sòl: Llicorella ferruginosa
Verema i vinificació: després de la verema, el raïm es posa dins d'àmfores d'argila de Miravet, s'aixafa amb les mans i amb els peus i es deixar fermentar, a una temperatura constant de 25ºC, gracies a les propietats de l'argila...
Criança: 6 mesos amb àmfores i damajoanes durant 12 mesos mes. 

Els Escurçons és un vi elaborat exclusivament amb Garnatxa negra de la finca amb el mateix nom, situada a la zona dels vins de la vila de Gratallops, en el punt geogràfic de la Serra Alta. El sòl de llicorella ferruginosa, l'altitud de 601 metres i l'exposició sud, sud-oest de la vinya l'atorga una estranya sensació de fragilitat etèria, mineralitzat i contundent maduresa, que fan que sigui difícil confondre'l. Els Escurçons és un viatge en el temps... un miratge, un reflex d'aquell vi que elaboraven (abans de la fil·loxera els de Ca l'Olives) en aquesta finca tant especial.”

Venus “La Universal” presentat per René Barbier, quarta generació de viticultors. Una vida dedicada al món del vi.

Venus de la Figuera 2018

Zona: D.O Montsant
Varietat: Garnatxa Negra 100 %
Sòl: argila calcària blanca
Verema: manual
Criança: 18 mesos
Àmfores de 300 litres

La Figuera és un poble on es troben garnatxes negres en finques que van des dels 380m als 600m d'altitud. La majoria de les finques pertanyen a la Cooperativa de la Figuera, formada actualment per tres viticultors. Venus la Universal col·labora amb el projecte cooperatiu i, a canvi, lloga una de les finques de més altitud. Venus de la Figuera és un projecte únic i màgic. Seguint la cerca de la feminitat i la terra.”

La situació de la finca del Guixà, les característiques del sòl, el procés i la forma de l'elaboració preserva tota l'elegància i la frescor per una garnatxa molt fina.



Palell 2018, la fragància subtil, d'Ortovins  presentat per Joan Asens.

Zona: D.O Montsant
Varietat: 100 % Garnatxa Peluda
Sòl: argila
Poda: en vas
Any de plantació de les vinyes: 1950
Altitud: de 230 a 250 m
Orientació: sud-est

Des del 2008 Joan Asens, enòleg, i tres viticultors són propietaris del celler Orto Vins a El Masroig. som fills de la tradició pagesa; varen decidir recuperar la tradició pagesa d'aquesta terra i elaborar el vi de les nostres pròpies vinyes tal com havien fet els nostres pares, avis i besavis.” tot iniciant el seu projecte personal.”

Joan Asens va presentar el seu vi Palell 2018 tot parlant de la DO Montsant, una de les DO més joves, creada al 2001, per les especials característiques de la terra i del conreu de les vinyes. Essent la varietat de raïm Garnatxa una de les més vinculades i peculiars d'aquest territori. El clima, el canvi climàtic va ser la reflexió final i tancant l'acte, apostant per aquesta varietat tant “elàstica” i adaptable de la Mediterrània.

La producció de Palell 2018 va ser petita: 864 ampolles de 750 ml i 30 ampolles de 150 ml. El clima: un any plujós, fresc i de raïm sedós amb vins suaus, aromàtics i de bon color amb records de les plantes del seu voltant.
La fermentació en barriques de 500 l. 29 dies de maceració, que seria el cicle de la lluna, i 12 mesos de criança en barriques de 5-10 anys de roures francès.
El conreu és orgànic amb agricultura biodinàmica i regenerativa.

I marxem a l'Empordà amb Marc Bournazeau propietari del celler Terra Remota. El projecte personal i familiar en aquesta comarca amb respecte a l'entorn, on elabora els seus vins ecològics en un celler dissenyat i construït amb criteris sostenibilitat.


Cg 2020 de Terra Remota
Zona: DO Empordà
Varietat: Garnatxa negra 100 %
Vi ecològic
Sòl: granític, treballat mitjançant agricultura orgànica i envoltat d'arbres d'espècies autòctones. La llum de l'estiu i la tramuntana modelen aquesta Garnatxa Negra. “Una de les singularitats és la vinificació en ous de formigó, que permet una auto fermentació i auto criança gràcies a la forma del dipòsit i la micro porositat del material. Així s’aconsegueix la màxima expressió varietal, amb la mínima intervenció, en un ambient protegit i allargant la maceració pel·licular durant 5 setmanes.”

En certa ocasió vaig escoltar a un viticultor explicar que els cellers dediquen algun dels seus seus millors vins algun membre de la família. “Aquest vi és un homenatge a Germaine, la mare d’Emma, l’àvia d’Adèle i d’Adrien, a través de l’elegància d’una copa de vi. Captivador color roig grana amb reflexos violeta. Presenta aromes molt fresques de gerds, cirera àcida, flors silvestres i herba acabada de tallar.” 

i, de l'Empordà, de la mà de Joan Àngel Lliberia, enginyer agrònom, a la D.O Terra Alta propietari del celler Edetària. Joan A. Lliberia, recull el llegat i la tradició familiar de viticultors. 

Edetària és el somni fet realitat on s'elaboren “vins autèntics”, de varietats autòctones, amb vinyes velles majoritàriament. Edetària és l'expressió de la terra a traves del clima, de les vinyes i el paisatge que les acompanya i d'una manera de fer.
Aquests varen ser els seus vins del tast:

Edetària selecció blanc 2019

Zona: D.O Terra Alta

Varietat: 100% garnatxa blanca.
Producció: 12.000 ampolles
L'edat de les vinyes: més de 60 anys
El sòl: “Panal” d'un fòssil del quaternari.
La verema és manual en caixes de 15 kg. Aquestes caixes es dipositen al frigorífic, durant 48 hores, per baixar la temperatura del raïm de 3-5ºC.
La descripció del tast: “complexa i mineral”. És un vi elegant. L'acidesa l'aporta frescor i agrada. Bona integració.

Finca La Personal 2018

Zona: D.O Terra Alta
Varietat: 100% Garnatxa Peluda.
Producció: 1.200 ampolles
L'edat de les vinyes: més de 60 anys
El sòl: “còdols” el nom designa les pedres dipositades en una antiga llera del riu modelades per l'erosió de l'aigua, el temps i l'arrossegament.
La verema igual que l'anterior.

Vi elaborat exclusivament amb la varietat garnatxa peluda procedent de 1.200 ceps de les vinyes més antigues d'Edetària, plantades per l'avi d'en Joan Àngel Lliberia que disposem d’aquesta vinífera, plantades pel nostre avi És un raïm únic perfectament adaptat als estius secs i calorosos de la zona mediterrània, gràcies a les seves fulles vellutades, obtenim vins amb una frescor i autenticitat única.”
La descripció del tast: recollida a la web del celler: vi elegant, aromàtic i llaminer de fruites vermelles amb herbes de la Mediterrània.

I, marxem fora de Catalunya amb Telmo Rodríguez, enòleg i propietari del celler Pegaso a la Comunitat de Castella Lleó dins de la D.O.P Cebreros, a Àvila.

Telmo Rodríguez&Pablo Eguzkiza, són viticultors amb més de trenta anys d'experiència, junts han anat viatjant i descobrint paratges singulars i recuperant un patrimoni oblidat.

Al 1999 varen descobrir el paratge, Arrebatacapas, fent i seguint el camí de la transhumància per la canyada reial.

Varen comprar la primera vinya al poble de Cebreros, a la Serra de Gredos, un lloc oblidat, i difícil de treballar, allà havien sobreviscut precioses ceps de Garnatxa a més de 1000 metres d'alçada. La veta de pissarra d'Arrebatacapas, l'única de Gredos, els hi va donar esperances de fer un gran vi.

El tast:
Granito 2018 Pegaso Viñas Viejas
Varietat: garnatxa 100%
Sòl: granit d'origen magmàtic. Sòl som de textura grossa i molt drenatge
Verema: manual
Criança: 18-24 mesos amb llevats autòctons.
Bota: Roure francès, de diferents boscs i orígens, de 600 litres
Els vins de granit són afruitats, més amables i amb una estructura sedosa i delicada. Descripció del celler.
La viticultura és tradicional i ecològica. Vinyes velles en vas. Verema manual en capses petites.

Arrebatacapas 2018 Un vi excepcionals

Denominació: D.O.P.  Cebreros
Varietat: garnatxa 100%  
Les vinyes tenen una edat de 65 anys
La vinya té una superfícies de 2,1 ha
Sòl: llicorella (pissarra)

Aquesta extensa vinya està situada a 1050 m d'altitud, en una vessant amb fort pendent orientada al sud i envoltada de ginebres, romeus i espígols, és pur paisatge. Els impressionants ceps de la garnatxa i el seu terra no passen desapercebuts: Arrebatacapas és l'expressió més important de pissarra de tot Gredos. Importants vetes de quars travessant la pissarra fan aquest paratge encara molt més singular. 

Una vinya  extraordinària de 2,1ha, plantada a l'any 1953, estava a la deriva quan la varen trobar. El 1999 vam començar a recuperar-lo, i des de llavors forma part de Pegaso Barrancos de LlicorellaPel seu caràcter únic vam decidir embotellar-lo per separat a partir del 2015.

Els raïms, no totalment desrapats, fermenten amb llevats indígenes. Maceració llarga i suau envelliment en bóta usada de 600 litres durant aproximadament un any.”

Per acabar aquest Magnific” tast 2022 anem a França a la Vall du Rhône amb Maxime Chapoutier, darrera generació de l'històric celler M. Chapoutier, Châteauneuf-du-Pape Barbe Rac 2015, de l’Apellation Châteauneuf-du-Pape Controlés. La seva família treballa la vinya des de fa vuit generacions, estesa per diferents països fins i tot al "nou món", Austràlia; on el seu pare va introduir l'agricultura biodinàmica que havia començat a França. “la qualitat de la nostra matèria prima prové de la vinya, no de l'elaboració del vi”

Les vinyes d'on procedeix aquest vi són de la varietat garnatxa 100 % i tenen més de 90 anys, situades en una terrassa del quaternari amb residus de la llera del Rhône. La parcel·la té una complexa composició geològica.


La verema: manual
El raïm es selecciona amb molta cura durant la verema. Aquesta selecció és obligatòria i permet alhora la selecció dels millors raïms.
La fermentació: En bótes de formigó amb una durada aproximada de 3 setmanes a una temperatura entre 30 i 33 °C.
La criança: 16 mesos en bótes d'acer inoxidable.
Té un color granat intens, amb aromes de les plantes que l'acompanyen, fruites com la maduixa, espècies i xocolata, és un vi rodó i excepcional.

Per últim, Maxime Chapoutier va presentar TOURMON, Landsborough Grenache 2015 un vi originari d'Austràlia -Victoria. ...el nou món.


Denominació: Pyrenees_Victoria 
Elaborat amb la varietat de raïm garnatxa 100 %
El vi procedeix d'una vinya única i de cultiu ecològic.
La verema: manual a finals del mes de març. “El vi és fa a la vinya” buscant l'evolució fins al moment de la verema.
El sòl de la vinya és una barreja d'argila, llim, quars i esquist.
El vi té un color vermell brillant i robí; amb aromes de fruites vermelles com les maduixes, groselles i gerds.
A l'any 2007, Michel Chapoutier es va establir Tournon després d'haver comprat 50 hectàrees als Pirineus victorians i Heathcote. Les característiques d'un clima fresc i la diversitat del sòl va pensar que era un lloc idoni per elaborar vins com els que feia al seu país amb la varietat de raïm syrah, utilitzant la filosofia de la viticultura biodinàmica. El nom de la comuna Hermitage, Tournon lidera el moviment a Austràlia cap a vins elegants i equilibrats.”

                                                                                                                 

4 comentaris:

Gràcies per venir i escriure la teva opinió. Respondré els teus comentaris amb molt de gust!