Hivern 2024: 3.445 visites
Un plat per la pau al món. Aquest estiu vaig publicar una foto de l'hummus a l'Instagram de CuinaCinc com símbol de la pau i vaig dir que escriuria un post amb la recepta. Aquí el tenim.
L'Hummus és un puré de cigrons, un plat tradicional, popular i patrimoni del Líban, del Mediterrani, dels països d'Orient Mitjà, ha traspassat fronteres i ha esdevingut internacional. L'hummus es ven com menjà preparat en algunes botigues de productes bio i ecològics, una de les marques que l'elabora és d'Holanda, a la prestatgeries dels productes refrigerats, el podeu trobar, però res és millor que fer-lo a casa és molt fàcil i ens omple d'optimisme.
Un plat per la pau al món. Aquest estiu vaig publicar una foto de l'hummus a l'Instagram de CuinaCinc com símbol de la pau i vaig dir que escriuria un post amb la recepta. Aquí el tenim.
L'Hummus és un puré de cigrons, un plat tradicional, popular i patrimoni del Líban, del Mediterrani, dels països d'Orient Mitjà, ha traspassat fronteres i ha esdevingut internacional. L'hummus es ven com menjà preparat en algunes botigues de productes bio i ecològics, una de les marques que l'elabora és d'Holanda, a la prestatgeries dels productes refrigerats, el podeu trobar, però res és millor que fer-lo a casa és molt fàcil i ens omple d'optimisme.
En el post que vaig escriure
dels cigrons i la recepta que l'acompanya vaig intentar transmetre
una història. El cigró és una llegum antiquísima que es remunta molt més enllà de l'època de Les Croades, en aquell post explicava com aquest plat va inspirar a Trevor
Graham a dirigir el documental Make Hummus Not War. Els personatges
transmeten tota la força que els inspira aquest plat des de diversos
punts de vista: arqueòlegs, historiadors, polítics, pagesos,
cuiners o gastrònoms, parlen i fan l'hummus a les cuines dels
restaurant, o en els cors de les cuines de les cases.
El Hummus és un plat saludable i complet (podeu consultar totes les bones propietats pel nostra organisme en el post dels cigrons). Un plat que podem preparar amb antelació per portar en un tupper a la feina, un aperitiu o també com un
entrant en un sopar informal acompanyat d'hortalisses fresques o untat amb el pa o bastonets. Als països àrabs aquest plat es prenia
tradicionalment de bon matí i era un menjar que acompanyava als
nens amb els mestres de camí a a l'escola.
Deixo una proposta de
recepta assequible, fàcil i per preparar en molt poc temps. Admet variacions segons la inspiració, i el podem acabar com més us agradi. Per exemple afegint uns pinyons torradets pel damunt per fer-lo més vistós, hortalisses tallades o alguna herba aromàtica en la presentació.
Ingredients: (per 2 o més
persones)
- Reservar dues cullerades de cigrons per decorar.
- Brou vegetal o una part de l'aigua de coure els cigrons.
- 2 cullerades generoses de Tahina* (pasta de sèsam) de bona qualitat.
- Mitja llimona. Menys és millor sempre podem corregir.
- 1 gra d'all sense el nervi picat (opcional)
- Una cullera sopera de pebre vermell - Pimentón de la Vera-.
- Julivert per decorar.
- Un pensament de comí.
- Una cullera de llet evaporada Ideal.
- Oli d'oliva verge extra he utilitzat el de la DO Les Garrigues.
- Sal
Elaboració:
Posem en la batedora aquests
ingredients:
- Els cigrons, la tahina, el suc de la llimona, el gra d'all picat, el comí, una part de brou (el necessari per obtenir la textura desitjada), la sal i la llet evaporada. Reservem.
- En una paella i amb un fil d'oli d'oliva passem els cigrons que hem reservat fins que quedin una mica daurats, afegim un polsim de pebre vermell i els retirem del foc. Els reservem en un paper de cuina perquè absorbeixi l'excés d'oli fins al moment d'emplatar.
- Presentem l'hummus en un plat bonic formant un cràter. Ho decorem amb el julivert picat, els cigrons daurats amb el pebre vermell els posem al mig, afegim un raig d'oli d'oliva i ho portem a la taula. L'acompanyem de pa àrab o un pa bo que ens agradi.
Que vagi de gust!
“L'Hummus és un símbol de
la nostra humanitat. Tenim més en comú que el que ens divideix.” Trevor Graham
Us pot interessar el post
dels cigrons amb 26.292 visites i la recepta: Els cigrons a la manera d'en Pep:
Un untable ben senzill, i a la vegada dels més gustosos que he probat. Llástima que costi tant de trobar tahima.
ResponEliminaBon profit!!
Bon dia, Joan,
EliminaBen senzill, fàcil i boníssim!! No és tan difícil trobar tahina.
En totes les botigues bio o eco segur que en trobes, en grans supermercats, en la secció de dietètica, en molts herbolaris i també en botigues àrabs.
En ocasions, també l'he fet sense.
Moltes gràcies per venir, escriure i compartir el post!
Bon diumenge,
Fina