diumenge, 19 de juny del 2016

La Fonda Xesc a la primavera.

Hivern 2023: 1.656 visites

Respectant la tradició amb el millor d'avui

Fa unes setmanes vaig tornar a la Fonda Xesc amb una colla d'amigues i companyes de l'escola. Havíem decidit retrobar-nos a Gombrèn, ens agradava el lloc, la comarca per passar i compartir un dia especial. A més del lloc, l'entorn tenia l'atractiu de poder disfrutar d'una experiència gastronòmica i la possibilitat que el xef ens ensenyés els costums, el territori, les plantes i les herbes aromàtiques de la comarca del Ripollès.
El xef Francesc Rovira i la seva família són els propietaris de La Fonda Xesc des de 1975, La Fonda està en una casa amb més de tres segles d'història. El restaurant té una estrella Michelin des del 2009, un guardó com diu el xef “que hem acceptat humilment i que li donem la importància justa”. De la Fonda Xesc i de la seva cuina vaig escriure aquest post. Des de llavors, fa tres anys, la seva cuina continua sent fàcil i propera. Elaborada amb els productes frescos del territori que coneix molt bé. El resultat, al meu entendre, és una cuina molt bona, ben feta, neta, lleugera, saborosa, preparada amb sensibilitat i exquisides presentacions.

Ofereix el mateix nivell tan si la cuina és per una taula de dos, com si prepara un dinar per un grup de vint. El dia que varem anar varem coincidir dos grups, tasca gens fàcil si es té en compte el que comporta presentar i preparar alhora tants plats amb igualtat de condicions i la problemàtica que pot sorgir en qualssevol moment.

Al final de l'estiu passat el xef junt amb la seva dona, Meritxell, la cap de sala i sommelier varen visitar i fer una gira per Àsia per ensenyar i compartir la seva cuina i la manera de cuinar, alhora va ser un repte pel que suposa conèixer altres països i cultures. Estaven molt il·lusionats perquè tot suma i enriqueix.
Com molts xefs europeus l'oferta de la Fonda inclou la possibilitat de allotjar-se i/o degustar el menú de temporada, el menú de la Fonda, el Menú especial o el menú en homenatge a la germana del xef, qui va morir massa aviat i l'acompanyava en aquest projecte, juntament amb la possibilitat d'anar d'excursió pels boscos i els paratges de Gombrèn, Mongrony i el barri del Cortal per aprendre a reconèixer les herbes aromàtiques, i a la tardor caçar bolets.




El xef ens va fer un menú especial per grups amb una excursió-taller per aprendre a reconèixer les herbes aromàtiques, les seves propietats a la cuina, la rebosteria, els licors, les tisanes, per la casa o per guarir.


A la tardor els protagonistes són els bolets: Fredolics, llenegues, rovellons o rossinyols. Després hi ha la possibilitat de participar en un showcooking amb els productes recol·lectats.

El que no he tastat mai són els esmorzars de la Fonda que sembla ser que són espectaculars.

Nosaltres varem fer una caminada i després, mentre el xef tornava al restaurant per acabar de preparar el dinar, varem visitar el Jardí Botànic de Gombrèn. Aquest Jardí, de l'any 1995 va ser una iniciativa de dues veïnes de Gombrèn, la Lourdes i la Conxita, aquesta última l'ha continuïtat i s'ha convertit en el primer Jardí Botànic Municipal de Plantes Medicinals del nostre país.
És una delícia de Jardí on col·laboren moltes persones del poble i la comarca. El Jardí organitza activitats: xerrades, concerts, o tallers per aprendre, intercanviar i difondre aquest patrimoni del que em sento molt identificada. Està distribuït en sectors: plantes medicinals, plantes per la cuina, plantes aromàtiques, espais pel cultiu, compostament, per jugar i berenar, i aprendre, per plantar... tot molt ben cuidat.





Vàrem tornar a la Fonda i vàrem fer l'aperitiu.
Aquest va ser el menú especial de temporada d'aquesta primavera que va fer el xef pel nostre grup. El preu per persona 52,00 euros amb pa, vi, cafès, infusions, IVA inclòs i l'excursió.

Tres aperitius, que finalment varen ser quatre:
Un brou reconfortant després de la caminada
Una broqueta de botifarra negra, embolicada amb col i maionesa fumada.
Uns bunyols de carbassa i taronja presentats sobre una pedra porosa
Una tapeta de crema d'espàrrecs, ou i menta. Em va agradar molt, suau i lleugera.
Els plats:
Amanida de bacallà, remolatxa, espàrrecs, faves, raves, bolets, confitats, soja i gingebre. Els que saben com és un enciam recent collit de l'hort poden veure en la foto la fulla de l'enciam que només té aquest aspecte si és collida de fa poques hores.
L'arròs de la Fonda, espàrrecs, bolets, i safrà que el xef broda.
Després vindria el cabrit de Vallfogona, producte del Ripollès, amb les favetes tendres, els pèsols, el iogurt, inspiració de Grècia i Turquia acompanyat de sèsam. Productes de temporada -primavera- Un plat essència del mediterrani, molt tendre i cuit a baixa temperatura cruixent per fora i tendra per dins.
Totes les herbes i les plantes aromàtiques són del jardí botànic.
El pa de diferents farines està fet per la Meritxell.
Per les postres, una poma cuita a la manera d'una tatin amb gelat, diria de iogurt o formatge, llorer i aranyons amb una galeta de tè.
Bons cafès de la marca Illy, acompanyats de petits fours: gominoles, bombons, i núvols roses, presentades en una pedra porosa. Un bon cafè és el millor final d'un dinar!



El Vi L'Abrunet blanc, amb 100 % garnatxa blanca i L'Abrunet negre jove del Celler Frisac 60 % garnatxa i 40 % Samsó
Deixo l'enllaç de la fitxa tècnica del celler.

Aigua Sant Aniol de la Garrotxa per proximitat i qualitat.
La Fonda Xesc és un bon lloc per fer una escapada, lluny del soroll i de la multitud, diferent, que ve de gust, amb senzillesa i bon fer, per descansar i assaborir un cap de setmana o un àpat. Té allotjament i uns esmorzars casolans amb els millors productes preparats pel xef acompanyat d'un entorn amb natura, història i art.

Gombrèn, el Ripollès, Girona-Excel·lent.
Màgia, compartir, companyes, genial, recordar, més que paraules, il·lusió, bones estones, records, disfrutar, “vells records, belles amigues”, enyorança, entranyable, nostàlgia, bons temps.  


Pl. del Roser, 1
17531 Gombrèn - El Ripollès
Tel. + 34 972 730 404

Fonda Xesc setembre 2013 CuinaCinc

6 comentaris:

  1. Molt bé la teva entrada. Vaig estar a la Fonda fa anys quan encara no tenia fama a sopar i dormir
    Veig que tenen un vi de Frisach i em surt la curiositat de si el celler a qui esteu creant imatge en citar-lo com a contrapartida cita els seus client i punts de venda...Aiii!!!...doncs no...ni tn sols avui dia 20.06.2016 la seva web està operativa ......

    Tothom vol vendre però no fa el esforç suficient per tenir una presencia coherent i continuada davant dels consumidors

    Felicitats per l'article que m'ha fet venir ganes de tornar a la Fonda Xesc

    Wines Inform Assessors

    ResponElimina
    Respostes
    1. Un article genial Fina, la gent de la Fonda Xesc són encantadors i grans professionals. Molts d'ànims per seguir endavant amb propostes com aquesta! Referent al comentari del Sr. Martínez, crec que té una visió del món del vi una mica diferent de nosaltres, en el nostre cas pensem que és més important el contingut enlloc del continent en una botella de vi, que les coses ben fetes tiren endavant, les coses fetes amb el cor i l'esforç han de ser valorades. El consumidor valora que hi hagi una web, Itant que sí! Però valora més que dintre la botella de vi i trobi un producte de la millor qualitat. La nostra web com ha comentat esta en construcció, és així, som un celler molt petit on totes les feines han de passar per davant de la mateixa persona, i arribem on arribem! Ja que crec que parla sense coneixement de causa, l'invito a donar un cop d'ull a les nostres xarxes socials i veurà com fem difusió de tota la gent que aposta i confia amb el nostre petit projecte. Pot venir a conèixer el projecte de primera mà, crec que l'hi encantarà!

      Elimina
    2. Wines Inform
      Moltes gràcies. Doncs recomano una nova visita a la comarca i a la Fonda Xesc. Res és fàcil i més quan s'està lluny de molts circuits. Una molt bona cuina.
      Pel que fa al celler Frisach no estic creant cap "imatge" del vi. Vaja no ho pretenia.
      Sempre anomeno els vins que acompanyen el dinar o sopar. En aquest cas va ser un vi que va triar la Fonda Xesc per acompanyar el dinar i estava inclòs en el menú degustació del grup.
      Si que el vaig fer notar a la sommelier el vi i inclús l'etiqueta. Em va sembla molt correcte i bo. En qualssevol cas el vi ocupa 3 línies en el post!!
      La Fonda Xesc us espera! Wines Inform i el celler també!

      Elimina
  2. Francesc Ferre,
    Moltes gràcies pels ànims i recolzaments. Gràcies.
    Està mot bé poder explicar-se i així conèixer, contrastar i saber de més a prop quines són les realitats de cadascú.
    Un gran esforç les persones que comencen projectes i fan realitat els seus somnis! Endavant i sort!
    De nou gràcies.
    Fina

    ResponElimina
  3. Gracies per la teva visita. He entrat a casa teva i m’ agradat molt el post de la Fonda Xesc.
    Nosaltres anem a la Fonda Xesc bastant sovint i sempre en sortim molt contents tan del menjar com d’en Francesc i la Meritxell un lloc i un entorn fantàstics.
    Una abraçada

    ResponElimina
    Respostes
    1. A tu! Ahir varen atorgar els premis enoturisme Catalunya 2016. Un dels premiats és el restaurant El Cigró d'or de Vilafranca. Quan vaig anar a mirar el post que vaig escriure i vaig veure que també t'agradava i l'havies visitat. Em va animar i vaig anar al teu blog i vaig descobrir que havies publicat una excel·lent proposta d'amanida. Veig que coincidim en l'elecció de restaurants. Molt d'acord amb tu amb la Fonda Xesc sempre excel·lent. Una abraçada
      fina
      PD: Els premis enoturisme 2016 estan recollits en el facebook de CuinaCinc

      Elimina

Gràcies per venir i escriure la teva opinió. Respondré els teus comentaris amb molt de gust!