divendres, 30 de novembre del 2012

Les croquetes de la mare (2): "Croquetes negres de calamars"

Hivern 2024: 2.271 visites

“Aquestes croquetes negres de calamars són per a la Taula  7.000 milions de persones d’Intermón Oxfam, perquè l’única fam que existeixi sigui la fam de justícia”  
Per començar us agradarà llegir i veure el primer post que vaig fer dedicat a les croquetes. Aquest entreteniment sensacional que tant agrada i, ve tant de gust. A més a més les podem preparar amb antelació i congelar. Un bon recurs! 

La recepta que porto avui està inspirada o va ser conseqüència d’un dinar a Can Tito de Cadaqués on les vaig provar per primer cop. Són delicioses, sorprenents i a l’hora diferents de les que havia menjat, eren de color negre. Així que li vaig explicar a la mare només arribar. Vaig preguntar: com es deuen fer?   La mare que fa les millors croquetes de pernil, pollastre, bacallà (per nosaltres, clar:)). No em va dir res i es va entusiasma amb el repte, les va preparar sense que ningú li donés la recepta!
Aquestes croquetes es fan amb un producte de temporada: el calamar, queden uns 10 a 15 dies per acabar la temporada em va dir la peixatera. Convé aprofitar-la. 
El calamar és de la família dels cefalòpodes com la sèpia i el pop. Poden arribar a tenir grans dimensions a Luarca hi ha el Museo del Calamar Gigante. Històries del mar on un temible cefalòpode engolia marins i barcos o Jules Verne quan va escriure Vingt mille lieues sous les mers al 1870.

Els millors calamars són els de potera es diuen així per la forma de la seva captura. El seu gust és deliciós. Hi ha moltes varietats,  quan són petits es diuen calamarsons, els "chipirons" de la costa Cantàbrica.

La temporada del calamar comença a finals de setembre i, ara, ja s'està a punt d'acabar. És un bon moment per fer-ne uns quants.  Els poden cuinar de moltes maneres:  farcits, a la romana, en aperitius, entrants, acompanyant els arrossos, o senzillament amb all i julivert  o, com us proposo fen unes croquetes negres.
Aquí teniu un altre tipus de croquetes més que bones i que ja s’han incorporat a la cuina de casa. Són exquisides. Si les congeleu teniu un aperitiu sorprenen per les festes de Nadal. 

Les croquetes de la mare II
  • 3 c/s * d’oli d’oliva.
  • 1 porro mitjà si voleu podeu afegir també un all tendre.
  • 1 o 2 calamars segons la mida (150/175 gr.)
  • La bosseta de la seva tinta
  • 150 gr. de farina de blat
  • 500 ml de llet
  • Sal i pebre
  • Nou moscada
  • 1 ou
  • Pa ratllat el que us calgui (podeu aprofitar el pa sec)
  • Oli d'oliva DO el necessari per fregir 

c/c = cullera de cafè
c/p = cullera de postra
c/s = cullera de sopa


Preparació i cocció

Primer netegem el/s calamar/s i separem la bossa de la tinta. Reservem. Els deixem a l’escorredora per treure l’excés d'aigua. Separem les potetes i les aletes. Ho tallem molt finet. També podeu picar  els calamars amb l’1,2,3. Netegem el porro i  piquem finet.

En una paella prou fonda perquè ens hi càpiguen tots els ingredients posem l’oli, afegim el porro picat ho deixem coure fins que estigui rosset.  
Tot seguit afegim  els calamars trinxats, els  passeu per la paella,  un parell de voltes amb una cullera de fusta. Uns 2 minuts

En aquest moment  afegiu la farina remeneu amb la cullera de fusta,  que es barregin bé tots els ingredients, ens ha de quedar una mica daurada. Llavors afegim la tinta si penseu que no us queden gaire negres podeu afegir un sobre de tinta comestible. Tot seguit, afegiu la llet, que l’heu escalfat prèviament, salpebreu, una mica de nou moscada, remeneu fins que la massa es desenganxi de les parets de la paella.

Segon. Poseu la massa en una plata untada lleugerament amb mantega,  deixeu refredar i reposar  Tapeu-la amb film de cuina. 
Perquè ens surtin unes bones croquetes és millor que es refredi i reposi la massa unes 7 o 8 hores.

Finalment, quan la massa estigui reposada, anem partint la massa i l'hi donem una forma maca, amb les mans enfarinades, (podeu utilitzar dos culleres de sopa) la passem per l’ou  batut  i el pa ratllat.

Fregim amb suficient oli d’oliva calent, té que fumejar, anem retirant quan estiguin daurades i les posem en un plat en el que hem posat paper de cuina que absorbeixi l'excés de l'oli. Consumir-les tot seguit de fregir, al moment, estan més bonetes.:))
Bon profit¡¡ Cruixents per fora i finetes per dins:))

Estris: paella, cullera de fusta, bàscula, film, picadora
Consell: Fer la massa amb antelació. (8 hores)
Un poema de Miquel Martí i Pol
Croquetes
Se'ns esmolen les dentetes
quan la mare fa croquetes.
Ben rosses i cruixidores,
no te'n menges, en devores .
En qualsevol ocasió,
si hi ha croquetes, millor.

Jornades: per promocionar el calamar les Jornades Gastronòmiques del Calamarenys del calamar i el peix o Luarca on es va celebrar les  I Jornadas Científico-Gastronómicas de los Cefalópodos bajo el título “Calamares de Luarca: Ciencia y Gastronomía

Altres croquetes
Croquetes de la mare 1









Croquetes formidable de bacallà

14 comentaris:

  1. Croquetas de calamar !!
    Oye, tienen que estar muy buenas pero no lo había oído nunca. Hay que probarlas !!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Pues si, muy buenas y sorprendentes! te gustaran.
      buen fin de semana, con frio:))

      Elimina
  2. Tienen buena pinta las croquetas. A ver si me animo a probarlas. Gracias, amiga!Un saludo

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gracias por venir! sorprenen veritat? A ver , a ver seguro que si! Un bon cap de setmana Toni!!

      Elimina
  3. Han de ser unes croquetes gustoses i molt originals!
    I ja sabem que les croquetes de la mare son les millors...

    ResponElimina
    Respostes
    1. Doncs si noia estan molt bones i realment sorprenents:)) diria que en la mateixa línia que els macarrons!

      Elimina
  4. Et deus quedar amb la gent amb una croqueta negra. Mai les he fetes de calamar però em sembla super bona idea! Marta

    ResponElimina
  5. Amiga Fina:
    ¡Loable fin –Taula 7.000 millons de persones- el de tus originales croquetas negras!
    Calamar en su tinta, arroz negro… y ahora las croquetas. ¡Buen invento! Pasaré tu receta para ver si consigo probarlas.
    Un saludo,
    Sebastián Damunt

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola, Sebastián,
      Me pidieron si quería participar para hacer difusión de la campaña.
      Un excelente fin!
      Estan muy ricas, son originales y te gustaran
      Saludos, (ya ves el avatar no sé que ocurre)

      Elimina
  6. Me encantan las croquetas, y a mis nietos tambien. Siempre tengo en el congelador, de cosecha propia por supuesto. Estas de calamar no las conocia. Tomo nota. Como siempre una entrada excepcional. Besos Fina.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola, Pili, muchas gracias por tu comentario:)) Son un excelente recurso y sin lugar a dudas las de cosecha propia!! Retazos de felicidad que das a tus nietos:)) besos y mucho cariño para todos

      Elimina
  7. He fet les croquetes seguint la recepta i crec q hi ha massa farina a la recepta. Segur q son 150 gr de farina?

    ResponElimina
    Respostes
    1. Bon dia, Unknown,
      Aquestes croquetes les fem una o dues vegades a l'any com aperitiu per un dinar de celebració.
      Va ser una idea de la mare fer-les. Quan fa les croquetes no pesa els ingredients.
      Ella incorpora "la farina" fins que veu la massa té la consistència desitjada.
      Vares deixar reposar la massa les 8 hores?
      Per descriure la recepta em vaig guiar en les primeres croquetes que vaig publicar al blog i que són la base per totes les altres. Poder caldria anar incorporant la farina fins que tingui la consistència desitjada. les croquetes de la mare
      Gràcies per escriure i fer-m'ho saber.

      Elimina

Gràcies per venir i escriure la teva opinió. Respondré els teus comentaris amb molt de gust!