dimarts, 28 de novembre del 2023

El bacallà protagonista de 10a Edició de la Ruta Gastronòmica de Cabrils

El dijous 23 de novembre es va presentar una nova edició de la Ruta Gastronòmica de Cabrils, promoguda per l’Associació d´Hostalers de Cabrils, amb el suport de l’Ajuntament, en El Centre Cívic “La Fàbrica” de Cabrils. 

Aquesta edició ha coincidint amb el el 10è aniversari de la Ruta Gastronòmica i es va organitzar de forma festiva, participativa i emotiva per part de tots els assistents amb diferents actes, un pastís d'aniversari i la bufada de les espelmes per commemorar-ho.

A la presentació i celebració varen estar presents tots els establiments participants en la Ruta Gastronòmica. L'acte va estar presidit per l´Alcaldessa de Cabrils, senyora Maite Viñals; la Regidora de Promoció Econòmica i Turisme, senyora Montse Ponsa; amb la participació de l'Àlex Iglesias, President de l’Associació d'Hostalers de Cabrils i na Mariona López representant de l'Associació Mariona.

Els restaurants participants de La Ruta Gastronòmica de Cabrils varen presentar els plats que prepararan per tu en aquesta edició on el bacallà d'Islàndia, de gran qualitat, és el protagonista d'aquesta edició. 

Trobaràs preparacions culinàries de la cuina tradicional catalana i mediterrània i propostes d'altres indrets. Elaboracions actuals amb productes de temporada i de proximitat de l'horta del Maresme. El mar i la muntanya s'alien per oferir propostes delicioses.

Durant l´esdeveniment, els diferents assistents, agrupats en equips, varen elaborar dues tapes amb bacallà, l'ingredient principal i protagonista de la Ruta Gastronòmica enguany; els xefs de l´Associació d´Hostalers de Cabrils varen proposar i assessorar als participants amb les diferents elaboracions, algunes tapes estaven prèviament cuinades, la qual cosa va facilitar-ho i alhora va motivar als participants a descobrir la seva creativitat. Posteriorment, el jurat, integrat pels cuiners participants en la Ruta Gastronòmica varen valorar la millor elaboració. L'acte va finalitzar amb un còctel, on tots els assistents vàrem poder degustar les diferents propostes creatives, atractives i delicioses dels participants elaborades amb un excellent producte.






                                                                                 
Vaig formar part de l'equip número 4 amb BCN en hores de oficina i BCNpress Què podíem fer amb uns bunyols de bacallà i una brandada prèviament elaborades? Aquí podeu veure algunes imatges de les tapes que es varen elaborar.
Bunyols de bacallà, mousse de pebrot del piquillo, magrana i julivert i Brandada de bacallà, base de patata ...no quedaven torradetes i julivert.

Per mi ha estat un honor participar en aquesta presentació i celebrar amb els amics cabrilencs i dels diferents mitjans aquesta edició.

La Ruta Gastronòmica de Cabrils ha començat aquest 24 de novembre de 2023 i s'allargarà fins el 24 de maig de 2024.

Aquests són els restaurants que participen i els plats de la Ruta Gastronòmica de cada un dels restaurants cuinats amb bacallà d'Islàndia:

Ca l'Estrany: llom de bacallà d'Islàndia amb mussolina d'all, llit de patata, ceba confitada i tomàquet xerri.

    Can Rin: bacallà gratinat amb all i oli d'avellanes, orella i cigrons.

    
L'Hort de Cabrils: bacallà confitat amb rossinyols 


L'Hostal de la Plaça: bacallà arrebossat a la mel amb compota de poma. 

    
Il Forno di papá: bacallà amb crema de taronja i panses.

    Nou Gras: brandada de bacallà amb ou a baixa temperatura i sorra d’oliva negra.

     Sal i Pebre: bacallà gratinat amb all i oli

Els hotelers de Cabrils confien en el bacallà artesà Bacallà Gardell d'Assolim, l'autèntic gadus morhua d'Islàndia, per l'elaboració dels seus plats.

Tots els restaurants de la Ruta Gastronòmica disposen d'una amplia carta de vins d'aquí i de fora. Tot i això, aquesta és la proposta de maridatge per proximitat geogràfica:

Els vins del celler Testuan d'Alella elaboren vins blancs de cultiu ecològics sense certificació i verema manual com el 3 Testuan i els negres com el Xira. Treballen, majoritàriament amb la pansa blanca, la varietat autòctona de la DO Alella i en un “terroir” propi de la comarca del Maresme, el sauló.


Gramona, empresa familiar de cinc generacions i celler a Sant Sadurní d'Anoia. Respectuosos amb el medi ambient i tot el procés de l'elaboració de vins escumosos de la marca col·lectiva Corpinat i vins de la DO Penedès. Gramona, també, acompanya la Ruta Gastronòmica de Cabrils. Gramona Brut Imperial Magnum 2017 ha estat reconegut a Londres com el millor Corpinat, millor escumós d'Espanya i millor escumós biodinàmica del món per Champagne and Sparkling Wine World Championsships. Llegit a La Vanguardia - Ramon Francàs just aquest cap de setmana.


Els cellers esmentats, junt amb l'aigua Font Vella i Fagem (Lots del Maresme) són els patrocinadors de de la Ruta Gastronòmica de Cabrils.

Solidaritat: 1,00 Euro de cada plat anirà destinat a l´Associació Mariona (Associació Familiar de Nens del Maresme amb càncer).

He visitat i he dinat a Cabrils, vila gastronòmica, sovint perquè m'agrada i està a prop de Barcelona. De fet, el restaurant Axol, té un post al blog del 2014!.

Aquest any, que estem acabant, el mes de gener vàrem anar a L'Hostal de la Plaça per celebrar l'aniversari de la meva germana; al mes d'abril, un dinar a Can Rin, podeu veure el post que vaig escriure aquí, on trobareu, també, un deliciós plat amb bacallà amb favetes, panxeta, escarola i romesco, tot recordant el xató; a l'estiu es va presentar El llibre del bacallà, del que sóc l'autora, a la Llibreria Miranda Papers de Cabrils i, fa unes setmanes, una nova presentació del Llibre del bacallà a la Biblioteca Pública de Cabrils amb un fons especial dedicat a la gastronomia.

Bona Ruta Gastronòmica de Cabrils i bona cuina amb aquest peix que va venir de les aigües fredes de l'Atlàntic Nord per integrar se en la nostra cuina i cultura.

Cabrils, t'espera!

Per més informació pots consultar els enllaços de cada restaurant i l'Associació d'Hostalers de Cabrils. 

T'agradarà El llibre del bacallà, els diferents posts del bacallà i els posts dedicats a Islàndia.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies per venir i escriure la teva opinió. Respondré els teus comentaris amb molt de gust!