diumenge, 3 de gener del 2021

Restaurant Cal Ton a Vilafranca del Penedès

Després de la visita a Cal Tiques vàrem anar amb en Joan Rubió i l'Àngels a dinar a Cal Ton a Vilafranca del Penedès, molt a prop de Santa Margarita i els Monjos, i al mig de la Plana del Penedès, coneguda com la capitaldel vi. A l'entrada del restaurant hi ha una placa que indica que el restaurant està dins del Camí del vi. Una situació privilegiada entre el mar, les vinyes i les muntanyes.


Cal Ton és un restaurant familiar que va obrir en Ton Mata, cuiner, al 1982, fa més de trenta anys, després d'haver treballat més de deu anys a Can Massana a Barcelona. Ara, després de tots aquests anys d'ofici, toca descansar una mica, però no del tot. Al final del dinar, gairebé no quedava ningú, vàrem poder conversar, una estona, amb ell i la seva família a la sobretaula.

Al restaurant trobareu la Montse, la germana d'en Ton, l'Àlvar Salas, el seu marit i el seu fill al menjador i un bon equip tant a la cuina i la sala. No falta el somriure i les ganes de fer.

Cal Ton està situat al centre de Vilafranca, molt a prop de la Rambla i el pàrquing de la plaça del Penedès. La casa, on està situat el restaurant, és una casa antiga totalment restaurada.

La construcció correspon a les edificacions de principis del XX, on vivien els pagesos, on no faltava el celler, en una terra que vivia de la vinya i de l'elaboració del vi; un patí o corral pels animals de la casa i l'habitatge a la part superior. Ara, aquests espais estan distribuïts en una terrassa coberta, un menjador ampli i la cuina; a l'entrada hi ha la barra i un espai de treball. La part superior de la casa hi ha menjadors privats. Un lloc on saps, només entrar, que dinaràs i estaràs molt bé.

La cuina de Cal Ton és tradicional, elaborada amb productes ecològics, de proximitat i de temporada: el peix de la llotja de Vilanova, el gall del Penedès, el porc de Sant Pau de l'Ordal o el xai de Cal Quim de Sant Pau de l'Ordal; La fruita i la verdura dels proveïdors locals.

A la carta trobaràs els plats típics de la comarca, la cuina familiar, el llegat rebut, i la cuina catalana actualitzada. Una cuina autodidacta feta amb moltes hores de feina i d'experiència que han anat millorant amb excel·lència.

Tenen plats amb segell propi que van variant segons el mercat i les estacions. Trobaràs els clàssics de Cal Ton, no falten a la carta, els minicanelons amb salsa de moixernons o els peus de porc amb espardenyes. La seva oferta gastronòmica és variada i s'adapta al teu gust.

Pots optar pel Menú degustació que pot variar segons el producte entre 50,00 € - 60,00 €. També tens l'opció del Menú de Cal Ton, 33,00 €, sempre he pensat, que si porta el nom de la casa, és encert segur, és el que ens vàrem recomanar, també pots optar i assaborir tota l'oferta de la carta.

Per començar una crema de marisc

Les braves del Cal Ton, amb l'advertència, que no has provat mai res igual. Ens explicant que la salsa brava la fan com si fos maionesa amb un pensament d'all, pebre vermell i oli d'oliva verge extra infussionat amb pebre vermell picant.


Làmines de carbassó farcits amb brandada de bacallà

Els mini canelons amb salsa de moixernons

Bonítol de Vilanova amb tomàquet i alfàbrega o, l'altre opció, el xai de Cal Quim de Sant Pau de l'Ordal cuinat a baixa temperatura o un arròs amb verdures deliciós , mitja ració, per poder compartir.

Per les postres:

Mousse de iogurt amb fruits vermells o una crema de xocolata amb whisky i pastanaga. No vaig fer foto. Poder té a veure que no els vaig provar però tots els assaborien gormands o tancaven els ulls quan els tastaven.


Petits fours delicioses, carquinyolis i dauets de xocolata negra, per acompanyar amb un excel·lent cafè de Cafès Novell de Vilafranca amb més de seixanta anys de trajectòria. Essencial per un bon dinar.


Els vins: Nituix, en Joan va portar el vi que havíem començat a la visita de Cal Tiques. Pots recuperar la descripció aquí.

Després en Raimon, el fill de l'Àlvar i la Montse, ens va recomanar un vi francès: La cabanne de Jeanne, Domaine Bories Jeffries, un vi natural, “artesà”, d'una vinya petita, on el viticultor pot controlar tot el procés de producció, de la regió del Languedoc-Roussillon, la terra volcànica, grava i basalt, transmet l'essència del sòl; s'elabora amb les varietats de raïm Mediterrani: Marsanne 30%, Terret blanc i gris (30%), Garnatxa Blanca (30%), Garnatxa (30%). Color daurat, amb aroma de fruita que recorda a les pomes, fresc, deliciós i elegant.

El celler de Cal Ton té més de tres centes referències de vins i escumosos de la comarca, el país i internacionals. Especial atenció tenen els vins i escumosos d'agricultura biodinàmica.




Restaurant Cal Ton
Carrer del Casal, 8
08720 Vilafranca del Penedès
938 903 741 restaurant@restaurantcalton.com

2 comentaris:

  1. Quina bona pinta! Molt interessant Fina!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies Ralfi!
      Quan pugueu venir a Catalunya t'agradaria anar. Vilafranca del Penedès, la capital del vi.
      A Cal Ton tenen més de 300 referències.

      Elimina

Gràcies per venir i escriure la teva opinió. Respondré els teus comentaris amb molt de gust!