dimecres, 21 de novembre del 2018

Sidra a Catalunya?

És cert que a Catalunya no hi ha tradició de fer Sidra, però tot és començar.

Si pensem en la sidra de seguida ens ve al cap Astúries, el País Basc o les regions de Normandia i La Bretanya, Anglaterra o els EEUU. Cada una amb el seu gust, més àcida o dolça, el seu aroma i el color més o menys daurat, amb diferents tonalitats, neta, transparent o tèrbola segons la manera d'elaborar-les condicionada per les varietats de les pomes que s'han emprat en la seva transformació.
Quan vaig anar a la presentació de la primera poma de Girona, la fruita que ha donat riquesa al país, Llorenç Frigola, enginyer agrònom i president de la IGP, em va parlar, amb entusiasme, del projecte de la seva família: Coneixes la sidra que fem a L'Empordà? Un dia, has de venir a la finca, el Mas Saulot, està entre Fontanilles i Palau-Sator però situada en el terme de Palau-Sator, on està l'empresa Fructícola Agroalimentària que es dedica a la producció de fruita i és un dels socis fundadors de la cooperativa Girona Fruits.

Així que un dissabte al matí vàrem anar a visitar la finca Mas Saulot, de la família Frigola, per conèixer com s'elabora i tastar la nova sidra de l'Empordà que en el primer any de l'elaboració va guanyar un tast internacional per davant de Sud Àfrica, Astúries, Anglaterra, Suècia, Dinamarca, entre altres, i que els enòlegs defineixen com una sidra: “Lleugera, sense defectes, aromàtica i coherent”. A mi em va semblar molt agradable, res acida, neta, fresca i saborosa. En dos anys s'ha fet un lloc en el mercat, i ha rebut diferents reconeixements per la innovació, i per la producció de productes locals i de proximitat com el guardó de “Girona Excel·lent”.
La família Frigola fa tres generacions que es dediquen al conreu i la producció de la poma. També són conscients del moment del mercat i varen decidir entre tots buscar una possible solució a la producció de pomes, que consideraven que podia arribar a saturar-se. Donar una alternativa al producte, la poma, donant-li un valor afegit i així poder diversificar.

De quina manera ho varen fer? El pare feia temps que pensava en com donar una segona oportunitat a la poma. El detonant va ser quan un dels seus fills, en Guillem, va començar un treball de recerca, animat pel pare va fer un estudi sobre les possibilitats de fer un nou producte proper i propi, elaborar sidra, sucs de poma i altres productes derivats amb les pomes de la seva finca.

La sidra és una beguda natural que s'obté del suc de la poma, tradicional dels països amb producció de poma, en aquest cas de les seves pròpies terres i no s'afegeix sucre ni cap tipus d'additiu, és baixa en alcohol, saludable, gluten free i marida molt bé.
Tota la família es va implicar en aquest nou projecte, el pare, els fills i l'Aida. Junts varem visitar i viatjar a altres empreses i establiments amb tradició com el País Basc, Astúries, Anglaterra, i també EEUU, país on la producció de sidra està creixent cada vegada més. Aquest any, explica Llorenç, ha crescut un 50 % anual; també varen fer cursos i comprovar sobre el terreny com funcionava en aquests països, amb una llarga tradició,  per aprendre i aplicar els millors coneixements i la creativitat a les seves pomes. També varen assessorar-se amb un enòleg del País Basc però adaptant la sidra als gustos d'aquí.

Així és com va sorgir Mooma, el nom de la sidra i de l'empresa que l'elabora, varen voler que el nom estigues vinculat al territori, el Montgrí, per referir-se al massís que tenen a prop i la poma, la fruita que els identifica. Una poma de les terres planeres del Baix Empordà, molt a la vora del mar i a prop dels Pirineus. Volien vincular el territori amb la tradició del cultiu de la poma a la sidra.

Mooma és la primera sidra de Girona i de Catalunya elaborada en la pròpia finca. Es recullen les pomes directament de l'arbre, es processa, es premsen les pomes, es xafen, es fa la fermentació s'afegeixen els llevats naturals i com a conseqüència es forma l'alcohol, després per decantació es treuen tots els sòlids i s'afegeix una mica de gas, es posa la sidra en un tanc i cada productor li dóna el seu toc personal, finalment s'embotella. Es ven a Km 0, en la pròpia finca, en comerços locals o supermercats propers. L'he trobat al Bon-Preu.

Elaboren dos tipus de sidra:
  • La Mooma Cider en ampolles de vidre de 0,33 cl i en capses de 6 unitats, similar a la presentació d'algunes marques de cervesa. S'elabora majoritàriament amb la varietat Granny Smith.
  • Gold Cider en ampolla de vidre de 75 cl, més daurada perquè s'ha envellit en una bota de fusta de roure. Te un format més gran per acompanyar els àpats i presentar a la taula.
També elaborant altres productes com els sucs de poma naturals, amb les varietats: Gala, Fuji, Pink Rosée, Granny Smith, que van des de la que té més acidesa fins la mes dolceta, 100% naturals, sense additius, sucres o aigua afegida. Podeu veure tots els beneficis i propietats d'aquests sucs en la web de Mooma i també les seves propietats bones per l'organisme i en els posts del blog que he anat escrivint.
També elaboren un vinagre de poma molt agradable i bo, aquest tipus de vinagre, m'agrada per acompanyar les amanides o sopes fredes que porten fruita i des del punt de vista de la salut està reconegut pels dietistes i nutricionistes, ens ajuda en les dietes d'aprimament!. També elaboren melmelada de poma pels esmorzars i berenars, una compota de poma per acompanyar plats i uns xips de poma per portar d'excursió o per la feina.

Hi ha la possibilitat de realitzar visites guiades, seria com un “SidraTurisme” i/o fer un dinar a la pròpia finca. En la web de Mooma trobareu els diferents menús i ampliar la informació.
Si alguna vegada hi aneu, demaneu si tenen gelat de poma. No us el perdeu, és sensacional! Si no recordo malmenat crec que han col·laborat amb Rocambolesc en la seva elaboració.

Molt a prop, la Costa Brava, el paisatge, la cultura i la gastronomia.
Fins llavors us deixo tots els plats amb poma que trobareu en el blog!

Mooma a Palau-Sator, Baix Empordà

Altres productors de Sidra a Catalunya que conec però no he visitat:
Riera Badias Crtra. de Sant Llorenç de Morunys 17, Preixana a L'Urgell
Aran Tast Era Carrera, Les a La Vall d'Àran

2 comentaris:

  1. Umm... això sona molt bé, m'ha agradat llegir que no és massa àcida, és una qualitat de moltes sidres que no m'acaba de fer el pes.
    No, no la coneixia ni sabia que se'n feia tant a prop de casa. Serà qüestió de tastar-la, també el vinagre de poma, que per cert faig servir molt habitualment.
    Gràcies per tanta i tan bona informació, Fina.
    Una abraçada.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Bon dia Manel,
      gràcies a tu per venir, llegir i escriure! :)
      Si està molt bé. El vinagre de poma també m'agrada tenir-ne!
      Un bon diumenge que passa ràpid!
      Ay la informàtica!!
      Una abraçada,
      Fina

      Elimina

Gràcies per venir i escriure la teva opinió. Respondré els teus comentaris amb molt de gust!