divendres, 22 d’abril de 2016

Les voltes de Sant Sebastià -cuina de l'interior de Catalunya-

Gairebé a l'inici de la nova temporada del programa El Suplement de Catalunya Radio varen demanar als oients quins plats podien preparar amb els bolets. Vaig proposar la recepta del conill amb camagrocs, ratafia i picada. El que no sabia és que la recepta que més agradés tenia un premi que consistia en un àpat per dues persones al Restaurant Les voltes de Sant Sebastià a Moià. Va ser una sorpresa. Finalment el passat mes març i amb quatre flocs de neu varem anar-hi a dinar.
El restaurant està situat a la Catalunya interior, a menys d'una hora de Barcelona, i molt a prop de les comarques del Bages i d'Osona. Moià és la capital de la última comarca constituïda, el Moianès, amb deu municipis on hi ha un dels clústers de productes d'aliments ecològics més importants de Catalunya. Amb una mica de temps es pot fer una excursió per la comarca: els camins, les fonts, salts d'aigua, les poues de glaç, o gaudir dels bons productes de la zona: Els forns de llenya on comprar el pa, les pastes, les coques o la sopa torrada, les formatgeries artesanes com Montbrú amb reconeixements internacionals i que es troba parada en moltes fires del país, la pasta, les fruites, les verdures, les confitures, cansaladeries, botigues de queviures amb bons embotits, productes dietètics, de recol·lecció: les herbes remeiares, els fruits del bosc, i en temporada els bolets i les tòfones, la caça, en especial el senglar. Moià té el diumenge al matí mercat setmanal davant de la plaça de l'església.
Aquí és on està Les voltes de Sant Sebastià i al centre del poble en una casa de pedra de més de 500 anys d'antiguitat, propietat d'en Jaume Castany junt amb el xef Eduard Azuaza tenen aquest restaurant des de l'any 1999 on ofereixen el producte de la terra, de les millors cases i dels productors de la comarca, però com diu l'Edu no renuncien a oferir un altre producte de molts kms lluny com pot ser un salmó salvatge d'Alaska.

L'Eduard es va forma en l'Escola d'Hoteleria de Girona, en el seu currículum hi ha la feina i l'experiència dels clàssics de Barcelona i Madrid: Finisterre, Jockey, Zalacain, Can Majó, i restaurants d'altres països d'Europa i Àsia. Finalment per raons familiars va optar per un estil de vida més tranquil sense renunciar a continuar cuinant que és el que l'agrada, i poder transmetre els coneixements de tots aquests anys de bon ofici amb una cuina ben elaborada.
A Les voltes de Sant Sebastià tenen, la carta amb plats com un graten de patates, cansalada i foie, el civet cérvol amb ceps, un tronc de lluç amb patates panadera, el bacallà amb samfaina, el salmó d'Alaska, el xai tendre de Mas Casanova  farcit de formatge Montbrú, canelons, mongetes del ganxet amb morro i orella, (semblant a les de la meva iaia :)), l'ànega estofada amb bolets -en temporada -El Moianès és un dels territoris amb forces varietats de bolets (rovellons, llenegues negre, fredolics, camagrocs) i el restaurant els ofereix tots, per acabar un lloc per la rebosteria i els gelats variats. 

El menjador té una sala amplia i acollidora. Unes taules auxiliars amb diferents tipus de ratafia o els vins de joves productors maridat amb l'oferta cultural de la comarca.
També hi ha un menú del migdia assequible i un menú de temporada que van canviant segons el producte de cada estació, quan varem anar l'especial tòfona i un menú de cap de setmana de 29,00 €, amb cinc plats per triar de primer, cinc plats principals i les postres sorprenents.

Aquest és el menú que varen fer:
Aperitius:
Un tast d'oli d'oliva extra verge DO arbequina
Piruleta de foie amb Sauternes i auró
Llesquetes de pa d'oliva del Raiguer de Sant Quirze del Vallès  amb una excel·lent llonganissa com si fos de casa de Cal Vives. D'aquelles de carn magre, sal i pebre i una la curació natural.
Mozarella, pesto, blat de moro liofilitzat i pols d'oliva ratllada.
Després:
Fetge d'ànec a la sal amb tòfona ratllada, chutney de pebrot i tomàquet, maduixes deshidratades i micro mesclum.
Un plat que m'agrada especialment és el Parmentier amb ou ferrat, (aquí era d'oca) i tòfona. Deliciós.
L'espatlla de cabrit rostida, de la Mas Can Casanova a Collsuspina cuita a baixa temperatura amb patates. Una cocció lenta i finalment el toc cruixent s'aconsegueix amb el forn. Molt ben feta.
El pa ecològic del Raiguer un obrador que treballa en la recuperació de la manera de fer el pa com abans, fermentació lenta i natural, utilitza farines antigues com el sègol o blat de proximitat, la massa mare, fan les peces una a una amb diferents varietats per acompanyar cada plat. Un pa pels gurmets i el panarres.
                                          pa del forn al costat de l'església

Per les postres formatge curat d'ovella Montbrú.
Tartaleta de llimona i maduixes pels llaminers

Cafès Sans i Sans una selecció dels millors cafès i un preparat especial pel restaurant. Un bon cafè és un bon final d'un dinar. Aroma, sabor i gust.

El vi que varem prendre per acompanyar el dinar és un vi procedent del Cupatge de vins negres de la partida de Santa Creu, de Sumarroca. DO Penedès. Garnatxa negra de més de 35 anys junt amb sirà, cabernet franc i cabernet sauvignon d’aproximadament 20 anys. Un vi gustós, poder golós per la varietat sirà?. Deixo l'enllaç de la bodega.
La bodega del restaurant té les DO Catalunya, principalment, per proximitat el vins DO Pla de Bages.
Una bona cuina de l'Edu, l'entusiasme d'en Jaume i una excel·lent relació qualitat preu.
La targeta del restaurant té gravat en l'anvers el dibuix de la tòfona, les guarden en una capsa on hi ha tòfones. En Jaume somriu quan em dóna una targeta i diu olora...El flaire, una manera de recordar.
Carrer de Sant Sebastià, 9
Moià 
938 301 440

7 comentaris:


  1. Fina; Una població, i també,una comarca, que val la pena coneixa. Castelltercol he estat en varies ocasions, amb empreses d'alimentaació molt importants. A Moià empreses alimentaries de pasta. Una comarca que bé val la pena una escapada.
    També és una comarca de personatges ilustres; Castelltercol amb Prat de la Riba, president de la Macomunitat de Catalunya, Moià amb Rafael Casanovas, i també Francesc Vinyes, tenor internacional, en el qual cada any es fa un festival de música dedicat a ell a dita població.
    Si tot plegat es recull al restaurant de les Voltes de Sant Sebastià, tenim un cap de setmana rodó¡¡
    Salutacions Fina¡¡ :O)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Josepb,
      Caram quan coneixes!! Aquest país no es pot perdre res!! ens falten hores i dies! Efectivament entre totes les propostes un cap de setmana rodó.
      Bon Sant Jordi 2016!

      Elimina
  2. Ostres, llegir això a aquestes hores fa venir molta gana...
    Aquest restaurant pot ser una idea per una altra sortida de les "nenes", més assequible a totes les butxaques ;)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Si noia aquestes hores una ja no sap on està!
      Em porto fruita per aguantar!
      Si, quan ho estava escrivint ho vaig pensar que era un bon lloc...per totes.
      Gràcies, Maijo per venir!

      Elimina

Gràcies per venir i escriure la teva opinió. Respondré els teus comentaris amb molt de gust!