dilluns, 15 de febrer del 2016

Pastís, "Tortada" de coco i xocolata de la tieta

Hivern 2024: 3.719 visites

La idea inicial del blog era recollir algunes receptes familiars perquè no es perdessin i donar a conèixer algunes elaboracions senzilles, bones i casolanes.
Algunes d'aquestes receptes es preparaven sense robots de cuina o petits electrodomèstics. La tieta diu que durant un temps ho preparava a mà. Les clares pujaven a punt de neu, amb l'ajuda d'una batedora manual, tombava el plat i quedaven perfectament fixades. Poder el temps tenia una altre tempo i els dies eren més llargs, ara, la immediatesa ha millorat la manera de comunicar-nos i ha facilitat la vida.

Aquesta és una de les receptes de pastissos que preparava pels aniversaris o el dia de la mona. He repassat amb ella la recepta i vaig preguntar-li d'on havia sortir, ella diu que la fa des de fa molts anys i no ho recorda, puc imaginar-ne que ben bé podria ser alguna provatura fen pastissos. Molts errors a la cuina han estat feliços descobriments.
És molt llaminera i té deliri per la xocolata. Així, quan li vaig dir que l'escriuria em va dir pots posar que m'agrada la cuina però m'agrada molt més la rebosteria. :)

Un dels ingredients d'aquest pastís-bescuit és el coco.

El coco “Cocos nucifera” és possiblement una de les fruites, com la pinya més grans que coneixem.
                                                         imatge Viquipèdia
El nom té origen portuguès i significa “mono”. Aquesta fruita es originaria sembla de Melanèsia i estesa en altres països tropicals humits: Índia, Indonèsia, Filipines, Mèxic, Sri Lanka, Tailàndia, Brasil, Àfrica tropical i altres països. Té una escorça de color verd i un altre interior fibrosa de color marró amb 3 ulls en un dels extrems, per on surt l'aigua de coco molt refrescant i bona. La seva escorça és molt dura i s'ha de trencar amb un martell o destral. El seu interior quan està madur és de color blanc molt saborós.

Qui no ha vist en algunes fires talls de coco hidratats en aigua que es venen com llaminadura?

Aquesta fruita saborosa s'utilitza en la cuina, cocteleria, rebosteria, cosmètica, i amb l'escorça es pot fer un teixit per decoració o altres usos.
Cuina i cocteleria: El coco és un ingredient molt freqüent en la cuina dels països tropicals com Tailàndia, Índia, Filipines o Sudamèrica on s'utilitza en la preparació de plats amb peix, pollastre o porc, verdures, amanides, sopes, arrosos, fideus, els curris, salses, pastissos o smoothies.
En la cuina d'occident i més propera el coco s'ha utilitzat més en la pastisseria i la rebosteria: Gelats, pastissos, flams, torrons, batuts, fondues de xocolata, galetes, bombons, boletes o panellets de coco. En la cocteleria: El coco loco o la pinya colada.

Presentació: En trossets, ratllat, escames, farina, la llet de coco, l'aigua de coco, o l'oli extra verge de coco.

En les herboristes, botigues eco, i les seccions de cuina asiàtica avui és fàcil trobar-ne. La cuina vegetariana, la vegana i algunes intoleràncies al gluten i la lactosa l'han convertit en un bon producte substitutiu d'altres productes junt amb la incorporació de persones i la cuina vingudes d'altres països.

Algunes empreses contribueixen al conreu d'aquest producte en els països d'origen i ho fan de manera, justa, equitativa i sostenible i a l'hora han millorat les condicions dels pagesos que se'n dediquen al cultiu del coco i també una millora de la vida pels nens en els països productors.

Propietats: El coco és molt ric en fibra, té gran valor energètic, vitamines del grup B, E i minerals com el potassi, ferro, magnesi, fòsfor, coure i zinc.

Compra: S'ha de moure i sentir el soroll de l'aigua a l'interior sinó se sent és que està sec. Pot portar la data d'envàs i de consum.

Xefs com Santi Santamaria preparava els clàssics bunyols de xocolata amb sorbet de coco; Dani García un coquito nitro inspirat en una elaboració d'Albert Adrià; en el llibre de The Fragile Feast Routes To Ferran Adrià d'Hannah Collins, hi ha una elaboració destacada amb el coco de pasqua per elBulli; Mey Hofman una tatin de poma i coco, o Isaac Balaguer unes postres de coco, llimona i pinya o la serie Natura d'Albert Adrià per Torrons Vicens per anomenar alguns.

Bé, aquesta és la recepta familiar del Pastís o "Tortada" de coco i xoco, una excel·lent combinació.

Els ingredients:
  • 3 o 4 ous segons la mida de gallines felices
  • Una lliure de farina de blat
  • 1 sobre de Royal
  • 200 gr. d'una mantega de bona qualitat -temperatura ambient- 
  • 200 gr. de sucre
  • 200 gr. de coco ratllat
  • 1 tassa d'esmorzar de llet
  • 100 gr. de xocolata negre per rebosteria de conreu sostenible -he utilitzat Nestle-
A més a més:
  • La mantega necessària per dissoldre el xocolata.
  • La mantega i la farina que calgui pel motllo.
Preparació:
  • Preescalfar el forn a 180ºC
  • Preparar un motllo (20 cm de diàmetre aprox.) amb mantega i farina.
  • Separar les clares dels rovells
  • Muntar les clares a punt de neu. Reservar
  • Batre la mantega i el sucre.
  • Incorporar els rovells, la llet, el coco ratllat, la farina tamisada i el Royal. Mesclar.
  • Finalment incorporar les clares muntades suau i envolvent.
  • Abocar la mescla en el motllo
Cocció, presentació i resultat:
Aproximadament 1 hora a 180º C. Controlar la cocció i provar si està cuit amb una agulla.
Deixar refredar. Col·locar en una reixa perquè es refredi
Desfer al Bany Maria la xocolata de cobertura amb la mantega.
Cobrir amb la xocolata i amb l'ajuda d'una espàtula el bescuit per la part de dalt i els laterals.
Decorar, quan està fred, amb una mica de coco ratllat pel damunt.
Acompanyar amb te, cafè o cava. Si en sobra, no hi ha problema, el guardem amb paper de plata i es conserva al menys una setmana.

Bon profit!
Gràcies tieta per ser-hi des de el primer dia!

Altres propostes: 
Panellets de coco

7 comentaris:

  1. Ha de ser molt bo! a mi també m'encanta la xocolata.

    ResponElimina

  2. Fina; Un bon pastís de xocolata i coco que sembla fácil de fer i també de menjar.
    A Tabasco -Méxic- escolleixen la reina de la flor del coco -que per cert és una flor preciosa- escollint a la reina amb flors de coco engalanant tot l'escenari on es troben les espirants a reina,
    Salutacions Fina i com sempre una bona entrada i millor recepta¡¡ :O)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Josepb, realment és molt fàcil i el resultat és excel·lent.
      No coneixia aquesta història tan maca de la preciosa flor del coco.
      Gràcies a tu!
      Bon cap de setmana! :)

      Elimina
  3. Finaaaaa que això és pastisseria!! 3 o 4 ous? una tassa d'esmorzar de llet??? ja ja ja!!!! Visca les receptes antigues de la família, són les que no fallen mai.
    La combinació del coco i la xocolata és sensacional, la teva tieta té molt bon gust :)

    ResponElimina
    Respostes
    1. :) si Gemma, és així, no és sofisticat. Poca gent de la generació del pares i els avis et cuinen amb mides. Almenys la cuina casolana i monàstica. Merci! és molt molt bo, paraula!

      Elimina
    2. PD: L'àvia de la meva mare diuen que cuinava i improvisava un plat amb el que tenia a l'hort, al corral i el rebost..., llavors no eren temps fàcils, i cuinava per 9. Allò si era cuina de proximitat!

      Elimina

Gràcies per venir i escriure la teva opinió. Respondré els teus comentaris amb molt de gust!