divendres, 26 d’agost del 2022

Thymus - el restaurant d'en Jordi Coromina - a Manlleu "L'alquimista de les verdures i les hortalisses"

Hivern 2025: 1.187 visites

Thymus és el nom científic d’una de les plantes “aromàtiques i medicinals més comuns en la Mediterrània, (més coneguda com farigola i d'altres noms locals i comarcals, en castellà, tomillo). És una planta senzilla, aromàtica i imprescindible de la cuina del nostre entorn.” del post de la farigola que pots veure aquí.

Thymus és, també, el nom del restaurant del cuiner Jordi Coromina de L'Horta a Tavertet, obert el 29 de juny del 2020, a Manlleu i, en uns moments difícils.

Pocs mesos més tard, el 14 de desembre de 2020, en Jordi Coromina, va rebre el Premi Revelació de l’Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició, amb el qual és realça la tasca d’aquells cuiners joves, emprenedors que deixen molt bon gust de boca a tots aquells que els visiten. 

Anteriorment havia estat finalista del Premi Cuiner de l'Any 2018 al Fòrum Gastronòmic de Girona i l'elecció dels lectors de La Vanguardia. 



Thymus, la farigola, forma part del logo del restaurant, segurament, volen transmetre l’esperit i la filosofia del que s’ofereix: “una cuina amb productes frescos, de temporada i de proximitat”. La senzillesa de les coses sublims. 

L'Horta té un post al blog que pots veure aquí. Hem anat diferents estacions, però faltava anar a Thymus, el nou restaurant, de Manlleu, amb una bona oferta de menú diari, amb productes de l'horta de la casa familiar del cuiner, les seves elaboracions tant personals i ben fetes, els vins naturals i la incorporació de productes naturals d'Enso ferments, com les delicioses kombutxes, com aquesta de Citron que acompanyo  - de Maria Lluïsa i Herba Llimonera - que també pots adquirir al mateix restaurant; el xucrut, els lacto fermentats o el kimchi.

Actualment l'equip de Thymus està format per en David i en Miquel. En Joan i en Jordi segueixen a L'Horta; La Blanca, és qui elabora la rebosteria dels dos restaurants, amb delicioses propostes com els sorprenents pastissos com el de pera i api; en Roc, la Blessing i la Diana són part d'aquest d'aquest equip.

Thymus està situat a la Plaça Nostra Senyora de Gràcia, núm. 13 a Manlleu. Aquesta plaça forma part del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. El seu disseny urbanístic i arquitectònic va fer que em preguntés sobre el seu origen i la situació. Segurament, la meva visió de l'entorn i el paisatge té molt a veure amb la curiositat del que ens envolta i amb la meva feina i formació durant molts anys.

Manlleu és una ciutat d’acollida, poder, caldria recordar que va ser una de les primeres ciutats en acollir l'emigració interna als anys seixanta, i de fora, a finals dels setanta i principis dels vuitanta, del segle XX; agrícola i industrial, amb una gran activitat econòmica, el riu Ter, motor i història de la ciutat, els polígons industrials, la notaria, i una estació de tren infravalorada per la manca de desdoblament. Per això, un restaurant com Thymus, obert de dilluns a divendres, amplia l'oferta gastronòmica i és perfecte per la ciutat, el seu entorn i la comarca. Apostant pel futur.

El dia que varen anar a Thymus estava ple. Havia fet reserva prèvia. L'ambient és agradable, s'estava bé, a fora, feia molta calor.

A Thymus tens l'opció d'un menú diari per 19,00 Euros, a escollir entre tres plats diferents, més que correctíssim, en qualitat i en el preu, també, hi ha l’opció del menú d’en Miquel per 42,00 Euros i la carta.

A més a més, tant al menú com la carta tenen productes frescos de les llotges del peix, que arriben puntualment a l'interior, gràcies a la construcció de l’Eix Transversal. Mencionar els deliciosos arrossos, d’un gran nivell, provats a L'Horta o les excel·lents carns i l'aviram de la casa familiar.

Destacar el tractament, el valor i la delicadesa de les verdures i les hortalisses de l’hort de la casa familiar d’en Jordi i les elaboracions respectuoses a la cuina.

Aquest va ser el dinar d'un dia d'aquest mes d'agost:

Del menú vàrem escollir:

Els primers:

Tomàquet de L’Horta saltejat, alfàbrega, ceba i col rave amanit amb oli d’oliva verge extra d’olives arbequines de la Cooperativa del Camp de Nalec, detall del ganivet de Pallarès Solsona.

Tallarines de carbassó al pesto mentolat i verdolaga.

Degustació de cogombre confitat d’Enso Ferments.



El segon:

Lluç de la llotja, perfectament cuinat, ració generosa, acompanyat de pastanaga, rostida, a baixa temperatura, durant més de quatre hores, albergínia blanca i porro al forn. Les verdures i hortalisses de L'Horta.


Les postres:

Fang de xocolata amb regalèssia

Meló refrescant amb granissat de menta vaig demanar si podien preparar-lo sense sucre.


El vi per acompanyar el dinar: El pagès content, vi blanc natural, del celler La Salada del Pla del Penedès, elaborat amb les varietats de raïm xarel·lo i parellada de vinyes velles en sòl d’argila.

El pagès content és un vi natural, lleuger i fresc que elaboren en @tondelasalada i la seva esposa, Anna Serra, a la finca Les Parellades de El Pla del Penedès des del 2011.

Ells formen part de una nova generació de viticultors artesans que treballen la terra i el raïm respectant tot el procés, aplicant els cicles lunars, vinificant de manera natural i fent un conreeu respectuós amb l'entorn i la terra obtenint excel·lents vins.  La simpàtica il·lustració de l' etiqueta és una creació de Roser Calafell.

En arribar, també, vàrem demanar aigua mineral, el que ve més de gust, quan fa calor! L'aigua era Font Vella, sense foto.

El pa és de massa mare natural, en peces de dos quilos, de @miquelsaborit de Méskpa Llesca d’or millor pa de Catalunya en la Ruta del bon pa juny 2021.

Menció especial pel cafè aràbic de Tupinanmba excel·lent.

Vàrem dinar molt bé. Apunta Thymus a la teva llibreta de favorits. Perfecte, l'atenció i la cuina. Thymus t'espera!

Vàrem comprar la Kombutxa Citron d’Enso Ferments al mateix Thymus.



Kombutxa Citron: és una beguda fermentada i “viva", sense alcohol, elaborada amb plantes naturals: Maria Lluïsa i Herba Llimonera; suau i relaxant. Molt agradable per mitja tarda o en aquell moment del dia que et vingui de gust.

Acompanyo, també, algunes imatges de la visita recent a L'Horta on es conreen les hortalisses i les verdures que podeu degustar als dos restaurants.






Thymus  
Pl. de Nostra Senyora de Gràcia, núm. 13
08571 Manlleu
M. 691 595 749
farigola@thymus.cat
@thymusrestaurant

T'agradarà llegir i veure L'Horta a Tavertet


dijous, 4 d’agost del 2022

Botigues de formatges a Vic -lleteria, iogurteria i formatgeries-

Des de l'inici del blog he anat escrivint alguns posts sobre formatges artesans i de pastor, d'aquí o de fora; he visitat formatgeries, he anat aprenent, he assistit a cursos i presentacions; a les fires formatgeres com a visitant i com membre del jurat; he cercat els millors “maridatges”, he preparat i he escrit receptes on algun d'aquest formatges era un ingredient d'un plat deliciós.

He assistit  a Fires formatgeres, com visitant o com a membre del jurat, com la Fira de Formatges artesans del Pirineu a La Seu d'Urgell, o a Lactium, la mostra de formatges catalans, a Vic; La Fira del Formatge a Sant Pol de Mar, La Mostra de Formatges artesans a Borredà, o la Fira Formatgera a Ribes de Freser i, també, vaig assistir al Concurs de formatges World Cheeses a Donostia San Sebastián.

Però sobre tot m'ha agradat descobrir la història que hi ha darrera del formatge artesà, del pastor, d'el formatger i la relació amb el paisatge i la temporada.

En cada un dels posts de formatges o fira formatgera trobaràs on comprar el formatge descrit i la recomanació de llibres de formatges per anar més lluny.

Per això, aquest any, quan estava acabant d'escriure el post de Lactium 2022 vaig pensar que seria una bona idea recollir algunes de les formatgeries i lleteries més emblemàtiques de ciutat de Vic on pots trobar alguns dels millors formatges artesans d'aquí i de fora.


He fet la descripció de cada una de les formatgeries per la data de la seva obertura i per l' antiguitat.

Granja Armengol

Qui no ha sentit parlar de la Granja Armengol?

Granja Armengol és una empresa familiar creada per Ramon Pujol Grau l’any 1951 dedicada a l’elaboració d'aliments naturals, frescos, saludables i d'una qualitat excel·lent.

Granja Armengol són ramaders i agricultors. Els productes que elaboren són majoritàriament dels seus propis ramats: vaques frisones, ovelles, cabres alpines i, també, gallines.

Va ser la segona lleteria d'Osona i va començar a vendre la llet a les botigues i pastisseries de la comarca aquell mateix any.

A l'any 1955 varen obrir la primera lleteria a Vic, a la Rambla Davallades, número 3, molt a prop de la Plaça Major, en aquesta lleteria, encara oberta al públic actualment, inicialment venien: llet crua i a granel, mantega i nata fresca.

Acompanyo una imatge de l'Amassadora de la Granja Armengol que vaig trobar en una botiga de Barcelona i que en Ramon Pujol va comprar a França a l'any 1950. Una vegada elaborada la mantega, es posava sobre aquesta màquina i es feia girar la maneta per tal d'anar-la pressionant a fi de que sortís el xerigot. Un cop amassada, s'emmotllava en pastilles de 250 gr., 500 gr., i 1 Kg. “El xerigot” que sortia es donava als godalls fins que “s'ennodrissaven” i els venien quan pesaven 40 Kg.

Així ho descriu la seva web: “La llet es portava matí i tarda a la botiga aixin de munyir i encara calenta, i la gent la venia a buscar amb un pot de casa. Quan es va prohibir la venda de llet crua, vàrem haver d’adaptar-nos i aprendre a pasteuritzar i envasar la llet per tal de poder continuar comercialitzant la matèria prima de la família.”



Granja Armengol s'ha anat adaptant, en cada moment, a les circumstàncies econòmiques i socials.

Ara que tant es promou el reciclatge, la recuperació i la reutilització dels envasos i els productes hi ha famílies que fa molt temps ho tenen incorporat a la seva economia domèstica.


Actualment la Granja Armengol recupera els envasos de vidre on es venen alguns dels seus productes per fomentar l'esperit i la filosofia en favor de la sostenibilitat i la cura del medi ambient en els seus clients.

“A partir del moment que varen prohibir la venda de la llet crua es va començar a elaborar i a comercialitzar els seus productes en botigues pròpies (i en diferents punts de distribució). Oferint als clients els productes directament de la Granja, elaborats pel productor, fets del dia, molt frescos i mantenint l’essència natural del producte.” Fins i tot recordo, farà uns vint anys, un camió de la Granja Armengol baixava a Barcelona, dues o tres vegades per setmana, repartint la llet fresca directament al domicili.

La segona botiga de Granja Armengol a Vic es va obrir al 2007, situada al carrer Pla de Balenyà, número 11 i molt a prop, també, del centre comercial i de la Plaça Major. 



Actualment a les botigues de Granja Armengol pots trobar més d'un centenar de productes d'alta qualitat: llets, pastissos i postres, iogurts i flams, formatges (de diferents varietats, elaborats amb llet de vaca, cabra o ovella, fins i tot elaborant un formatge blau com també formatge de búfala), altres productes d'ovella i cabra; destacar els matons de llet de vaca i cabra i els formatges frescos essent la seva especialitat.


Al concurs Lactium, en diferents edicions (2017 i 2022), ha obtingut les medalles de plata i d'or, respectivament, pel seu mató de cabra.

El 2 de novembre de 2011, la Cambra de Comerç de Barcelona, va atorgar a Ramon Pujol el Premi a la millor trajectòria empresarial. En reconeixement a la seva feina, el seu esperit emprenedor, innovador i la seva qualitat personal.

Actualment els seus fills en Joan i l'Elisa, són la segona generació continuen la seva trajectòria amb excel·lència i bon fer.


Quesvic o La Formatgeria

“Quesvic” era el nom que durant molts anys va identificar una de les primeres i pioneres formatgeries de Vic. Fundada a l'any 1963 per en Domingo Ubach, 2a generació de Làctics Ubach, de Santa Eugènia de Berga, junt amb un altre soci. 

"Quesvic" o La Formatgeria està situada a la Rambla de l'Hospital, núm. 8, a prop, també, de la Plaça Major on es celebra el mercat setmanal.

Quesvic va obrir als anys seixanta i el seu nom correspon al context històric quan no era possible posar els noms en català. De fet, encara ara, la majoria de gent coneix La Formatgeria amb aquest nom.

La Formatgeria diria que passa desapercebuda i és una sorpresa pel visitant quan descobreix gairebé més d'un centenar de referències de formatges de gran qualitat, artesans i de pastor, d'aquí i de fora.

Quan preparava aquest post vaig parlar amb la Carme, una de les dependentes, qui t'atén amb amabilitat i bon fer. Em vaig adonar del seu coneixement, saviesa i professionalitat.

“Varem començar venent el formatge al detall i al major.” Majoritàriament veníem els formatges de la cooperativa Cadí, de La Seu d'Urgell, amb més de 100 anys d'història i de les ben poques formatgeries que existien en aquells anys o aquells formatges suïssos com l'Emmental ratllat per gratinar els canelons i en el records de moltes persones.


Després, als anys setanta, s'anirien ampliant les referències amb diferents productes làctics i altres formatges artesans, acompanyat del creixement d'aquella petita i gran revolució de persones que volien donar un tomb a la seva vida tot buscant una alternativa al context social i alhora poder se guanyar la vida, lluny del que estava establert, aprenent i elaborant formatges amb la llet del seu propi ramat.

De Quesvic era aquell deliciós i inigualable, per mi, pastís de formatge, perfectament cuit, amb la crosta “agaletada”, cremós i sua per dins, amb les delicioses panses sultanes, que ens compraven a casa i feia festa...ara no recordo, poder també me'l comprava, de tant en tant, amb la setmanada, pujant i baixant de l'escola, uns anys que hi vàrem viure; de “Quesvic” va ser el descobriment del primer blau d'Osona, quan gairebé ningú el coneixia, o els formatges artesans d'una de les formatgeries més antigues de Catalunya, El Molí de l'Alzina, i que varen arribar al Quesvic a l'any1982!

Can Vilada

És una xarcuteria, gairebé una boutique, amb més de 150 anys d'història, situada a la Plaça Major, núm. 34, al començament del carrer dels Argenters. Només els seus aparadors com tots els establiments d'aquest carrer s'haurien d'incloure en una ruta turística pel centre de Vic.


Can Vilada té una gran varietat de productes i elaboracions del porc, productes ibèrics, i plats precuinats. Per les seves elaboracions i productes l'han atorgat diferents reconeixements: Premi Botifarra d'Ou Singular 2019, Premi Botifarra d'Ou Tradicional 2018, Premi Llonganissa Tradicional 2018 i aquest any el segon Premi en el Concurs de Llonganissa Tradicional.



A més a més, cal destacar-la seva Formatgeria. Des de fa uns quinze anys, en David, la quarta generació de Can Vilada, ha impulsat i ha viatjat per aconseguir tenir noves referències de formatges a mesura que anava fidelitzant la clientela. En David comenta que la venda es reparteix en un 40 % de formatges internacionals (francesos, suïssos, italians), un 35 % de formatges artesans catalans, entenen tot el Principat, la resta de la Península i les Illes Canàries. 


En l'època de festes poden arribar a tenir entre 80 i 90 referències. Dels formatges més venuts, mai falta, El Miner d'Espinelves i els formatges de la comarca d'Osona i, dels internacionals destaca el Gruyère AOP, de 24 mesos, o el Comte DOP, de 18 mesos, el Gorgonzola, el Stilton i el Parmesà. El primer formatge artesà català que va vendre va ser el Formatge Bauma, elaborat per en Toni Chueca, una dels pioners artesans formatgers de Catalunya.




La Caseïna

La Caseïna és la proteïna de la llet, la substància que li dona textura, el sabor i els aromes del formatge i, des del 29 de maig del 2020, és també el nom de la més jove de les formatgeries de Vic. Situada al carrer de Cardona, núm. 1, al centre històric de la ciutat i molt a prop del Temple romà.


En Bruno i l'Anna són els formatgers i propietaris de La Caseïna, la botiga de “formatges d'aquí.”

En Bruno, brasiler de São Paulo, després de la seva formació i d'impulsar diferents projectes al seu país va treballar a Vila Viniteca, una de les millor formatgeries de Barcelona i ha participat com a membre del jurat en els World Cheese Awards, Lactium i la Fira de Formatges artesans de Sant Ermengol a La Seu d'Urgell.



A la Caseïna podeu trobar entre 40 i 60 referències de formatges de petites formatgeries. El número de referències es correspon al moment del calendari i de l'estació.

Els formatges amb més demanda són els de la comarca d'Osona com El Reixagó d'Olost de Lluçanès; o els formatges del Molí de l'Alzina a Cantonigrós, els Formatges Riudavets de L'Esquirol al Collsacabra; els formatges de Formatges Lluçà, a Lluçà, al Lluçanès; a mig camí entre Berga i Vic, al límit del Prepirineu; tampoc falta el Glauc de la Formatgeria Xauxa a La Garrotxa per anomenar-ne alguns.


                             Amanida de peres, formatge de cabra, anacards i salsa de mostassa

A la Caseïna també trobareu vins i cerveses artesanes, oli d'oliva, mels, confitures i melmelades per degustar o fer diferents maridatges i, també, llibres de formatges artesans.


   Imatge de les vaques de raça frisona del Molí de l'Alzina a Cantonigròs 
amb aquest post al blog

divendres, 24 de juny del 2022

Magnificat 2022 - Juve&Camps - Tasts excepcionals

El passat 7 de juny, a Sant Sadurní d'Anoia, es va celebrar Magnificat2022a la seu de Juvé&Camps, a Espiells.

Juvé&Camps junt amb Primeres Marcas va reunir a més de 1.800 professionals, entre els que hi havia sommeliers, cellerers, representants dels sector, restauradors, periodistes i amants del vi en un acte excepcional, recuperant la normalitat del 2018 i, després de la pandèmia, coincidint amb el centenari del prestigiós celler del Penedès.


Es varen habilitar diferents espais on es feien les presentacions i els tasts, al voltant de la zona central i oberta del celler, la plaça Espiells. Lloc de trobada d'una seixantena de les més prestigioses cases nacionals i internacionals del vi i els destil·lats.

Cellers com Jean Pierre Moueix, Louis Latour, Louis Roederer, Mr. Chapoutier, Markus Molitor, Gaja, Viña Tondonia, Mas Martinet, Nonino i alguns dels millors châteaux de Bordeus, no han faltat aquesta gran cita amb el món del vi.

Meritxell Juvé, 4a generació i CEO de Juvé & Camps, va afirmar “obrir les portes de casa nostra coincidint amb les celebracions del nostre centenari amb aquest nivell de participació i aquests grans cellers és un privilegi. No tant sols hem estat rodejats de grans amics com també de la qualitat i l'excel·lència dels vins i begudes que elaboren”.

D'altre banda, el director general de Primeras Marcas, Philippe Eberlé, va manifestar “en aquesta recent edició de MAGNIFICAT hem sabut valorar la diversitat de la viticultura espanyola i de la resta del món, i el valor de la gastronomia al nostre país, que afavoreixen positivament el Món del vi. Portem més de 40 anys treballant amb la majoria dels més bons actuals i ha estat un èxit de convocatòria, amb cellerers dels principals llocs d'Europa".

Durant la jornada, també, va haver l'oportunitat d'assistir a tasts exclusius i molt especials de primer nivell, les places dels quals es van exhaurir en menys de trenta minuts des de la seva obertura.

Parcelas de Altura en Ribera del Duero, dirigida per José Manuel Pérez Ovejas y Marta Conde.

Châteaux Margaux, una de les més llegendàries cases de Bordeus, presentada pel MW Álvaro Ribalta.

Descobrint la màgia del Riesling, impartit per Markus Molitor i Gunter Küntsler, dos dels productors més prestigiosos d'Alemanya, retrobant els seus vins brillants, aromàtics amb notes de fruita com l'albercoc, la llimona i els lliris de primavera, deliciosos, elegants, equilibrats i alhora complexes; procedents de vinyes centenàries on les vessants del Rhin i del Mosela creen un petit microclima singular amb temperatures suaus i amb molta llum. La màxima expressió d'aquest vins. Un tast excepcional i emocionant. 




Un recorregut pels grans vins italians de la Toscana, tast impartit per una de les firmes més significatives d'Itàlia, G. Gaja, 5a generació del prestigiós celler.

Als vols del migdia el tast vertical de Juvé&Camps dirigit per Meritxell Juvé, de la 4a generació i l'equip tècnic del celler: Toni Cantos, director d'enologia, Josep Jiménez, director de viticultura i Glòria Vilomara, enòloga. Els pròxims 100 anys, parcel·la a parcel·la. Un recorregut per cada una de les seves creacions, les peculiaritats, les característiques i les fites de cada una d'elles. 

La Reserva de la Família 2009, 2012, 2015, Milesimé 2007, 2008, 2009, La Siberia 2013 i La Capella 2010.

La història familiar, la tradició, el celler, el sòl, l'orografia, el clima, les finques, la terra i els paratges excepcionals amb cada un dels seus noms i les singularitats, les varietats tradicionals de raïm com el xarel·lo, macabeu i parellada; o el chardonnay i el pinot noir; i el perquè alguns caves porten el nom que porten!; les característiques del conreu, l'arquitectura del paisatge i del celler. Moltes gràcies! Magnífic :)



A la tarda un tast i un col·loqui excepcional “Un viatge per la història de la garnatxa” amb alguns dels millors viticultors a nivell mundial. Des del Mediterrani fins al Nou Món.

A les imatges i per ordre d'intervenció, de la dreta a l'esquerra: Sara Pérez (Mas Martinet de la DOQ Priorat); René Barbier (Venus Universal de la DO Montsant); Joan Asens (Orto Vins de la DO Montsant); Marc Bournazeau (Terra Remota de la DO Empordà); Joan Àngel Lliberia (Edetària de la DO Terra Alta), Telmo Rodríguez (Pegaso de la DOP Cebreros) i Maxime Chapoutier (M. Chapouitier de l' Apellation /Châteauneuuf-du-Pape Controlée.)


Un tast col·loqui molt especial i amb un alt nivell on es podia percebre tot el coneixement, l'experiència, la inquietud i la personalitat dels viticultors; recollint la tradició i el llegat rebut que traslladen en la seva manera d'entendre i en l'elaboració dels vins. Tast molt personal on cada un dels viticultors vàrem compartir les característiques i les peculiaritats de la garnatxa i del seu projecte personal vinculat a la terra.

Aquests varen ser els vins singulars d'aquest tast excepcional:

Els Escurçons 2018 de Mas Martinet presentat per l'enòloga Sara Pérez

Zona: D.O.Q Priorat

Varietat: Garnatxa Negra 100 %
Sòl: Llicorella ferruginosa
Verema i vinificació: després de la verema, el raïm es posa dins d'àmfores d'argila de Miravet, s'aixafa amb les mans i amb els peus i es deixar fermentar, a una temperatura constant de 25ºC, gracies a les propietats de l'argila...
Criança: 6 mesos amb àmfores i damajoanes durant 12 mesos mes. 

Els Escurçons és un vi elaborat exclusivament amb Garnatxa negra de la finca amb el mateix nom, situada a la zona dels vins de la vila de Gratallops, en el punt geogràfic de la Serra Alta. El sòl de llicorella ferruginosa, l'altitud de 601 metres i l'exposició sud, sud-oest de la vinya l'atorga una estranya sensació de fragilitat etèria, mineralitzat i contundent maduresa, que fan que sigui difícil confondre'l. Els Escurçons és un viatge en el temps... un miratge, un reflex d'aquell vi que elaboraven (abans de la fil·loxera els de Ca l'Olives) en aquesta finca tant especial.”

Venus “La Universal” presentat per René Barbier, quarta generació de viticultors. Una vida dedicada al món del vi.

Venus de la Figuera 2018

Zona: D.O Montsant
Varietat: Garnatxa Negra 100 %
Sòl: argila calcària blanca
Verema: manual
Criança: 18 mesos
Àmfores de 300 litres

La Figuera és un poble on es troben garnatxes negres en finques que van des dels 380m als 600m d'altitud. La majoria de les finques pertanyen a la Cooperativa de la Figuera, formada actualment per tres viticultors. Venus la Universal col·labora amb el projecte cooperatiu i, a canvi, lloga una de les finques de més altitud. Venus de la Figuera és un projecte únic i màgic. Seguint la cerca de la feminitat i la terra.”

La situació de la finca del Guixà, les característiques del sòl, el procés i la forma de l'elaboració preserva tota l'elegància i la frescor per una garnatxa molt fina.



Palell 2018, la fragància subtil, d'Ortovins  presentat per Joan Asens.

Zona: D.O Montsant
Varietat: 100 % Garnatxa Peluda
Sòl: argila
Poda: en vas
Any de plantació de les vinyes: 1950
Altitud: de 230 a 250 m
Orientació: sud-est

Des del 2008 Joan Asens, enòleg, i tres viticultors són propietaris del celler Orto Vins a El Masroig. som fills de la tradició pagesa; varen decidir recuperar la tradició pagesa d'aquesta terra i elaborar el vi de les nostres pròpies vinyes tal com havien fet els nostres pares, avis i besavis.” tot iniciant el seu projecte personal.”

Joan Asens va presentar el seu vi Palell 2018 tot parlant de la DO Montsant, una de les DO més joves, creada al 2001, per les especials característiques de la terra i del conreu de les vinyes. Essent la varietat de raïm Garnatxa una de les més vinculades i peculiars d'aquest territori. El clima, el canvi climàtic va ser la reflexió final i tancant l'acte, apostant per aquesta varietat tant “elàstica” i adaptable de la Mediterrània.

La producció de Palell 2018 va ser petita: 864 ampolles de 750 ml i 30 ampolles de 150 ml. El clima: un any plujós, fresc i de raïm sedós amb vins suaus, aromàtics i de bon color amb records de les plantes del seu voltant.
La fermentació en barriques de 500 l. 29 dies de maceració, que seria el cicle de la lluna, i 12 mesos de criança en barriques de 5-10 anys de roures francès.
El conreu és orgànic amb agricultura biodinàmica i regenerativa.

I marxem a l'Empordà amb Marc Bournazeau propietari del celler Terra Remota. El projecte personal i familiar en aquesta comarca amb respecte a l'entorn, on elabora els seus vins ecològics en un celler dissenyat i construït amb criteris sostenibilitat.


Cg 2020 de Terra Remota
Zona: DO Empordà
Varietat: Garnatxa negra 100 %
Vi ecològic
Sòl: granític, treballat mitjançant agricultura orgànica i envoltat d'arbres d'espècies autòctones. La llum de l'estiu i la tramuntana modelen aquesta Garnatxa Negra. “Una de les singularitats és la vinificació en ous de formigó, que permet una auto fermentació i auto criança gràcies a la forma del dipòsit i la micro porositat del material. Així s’aconsegueix la màxima expressió varietal, amb la mínima intervenció, en un ambient protegit i allargant la maceració pel·licular durant 5 setmanes.”

En certa ocasió vaig escoltar a un viticultor explicar que els cellers dediquen algun dels seus seus millors vins algun membre de la família. “Aquest vi és un homenatge a Germaine, la mare d’Emma, l’àvia d’Adèle i d’Adrien, a través de l’elegància d’una copa de vi. Captivador color roig grana amb reflexos violeta. Presenta aromes molt fresques de gerds, cirera àcida, flors silvestres i herba acabada de tallar.” 

i, de l'Empordà, de la mà de Joan Àngel Lliberia, enginyer agrònom, a la D.O Terra Alta propietari del celler Edetària. Joan A. Lliberia, recull el llegat i la tradició familiar de viticultors. 

Edetària és el somni fet realitat on s'elaboren “vins autèntics”, de varietats autòctones, amb vinyes velles majoritàriament. Edetària és l'expressió de la terra a traves del clima, de les vinyes i el paisatge que les acompanya i d'una manera de fer.
Aquests varen ser els seus vins del tast:

Edetària selecció blanc 2019

Zona: D.O Terra Alta

Varietat: 100% garnatxa blanca.
Producció: 12.000 ampolles
L'edat de les vinyes: més de 60 anys
El sòl: “Panal” d'un fòssil del quaternari.
La verema és manual en caixes de 15 kg. Aquestes caixes es dipositen al frigorífic, durant 48 hores, per baixar la temperatura del raïm de 3-5ºC.
La descripció del tast: “complexa i mineral”. És un vi elegant. L'acidesa l'aporta frescor i agrada. Bona integració.

Finca La Personal 2018

Zona: D.O Terra Alta
Varietat: 100% Garnatxa Peluda.
Producció: 1.200 ampolles
L'edat de les vinyes: més de 60 anys
El sòl: “còdols” el nom designa les pedres dipositades en una antiga llera del riu modelades per l'erosió de l'aigua, el temps i l'arrossegament.
La verema igual que l'anterior.

Vi elaborat exclusivament amb la varietat garnatxa peluda procedent de 1.200 ceps de les vinyes més antigues d'Edetària, plantades per l'avi d'en Joan Àngel Lliberia que disposem d’aquesta vinífera, plantades pel nostre avi És un raïm únic perfectament adaptat als estius secs i calorosos de la zona mediterrània, gràcies a les seves fulles vellutades, obtenim vins amb una frescor i autenticitat única.”
La descripció del tast: recollida a la web del celler: vi elegant, aromàtic i llaminer de fruites vermelles amb herbes de la Mediterrània.

I, marxem fora de Catalunya amb Telmo Rodríguez, enòleg i propietari del celler Pegaso a la Comunitat de Castella Lleó dins de la D.O.P Cebreros, a Àvila.

Telmo Rodríguez&Pablo Eguzkiza, són viticultors amb més de trenta anys d'experiència, junts han anat viatjant i descobrint paratges singulars i recuperant un patrimoni oblidat.

Al 1999 varen descobrir el paratge, Arrebatacapas, fent i seguint el camí de la transhumància per la canyada reial.

Varen comprar la primera vinya al poble de Cebreros, a la Serra de Gredos, un lloc oblidat, i difícil de treballar, allà havien sobreviscut precioses ceps de Garnatxa a més de 1000 metres d'alçada. La veta de pissarra d'Arrebatacapas, l'única de Gredos, els hi va donar esperances de fer un gran vi.

El tast:
Granito 2018 Pegaso Viñas Viejas
Varietat: garnatxa 100%
Sòl: granit d'origen magmàtic. Sòl som de textura grossa i molt drenatge
Verema: manual
Criança: 18-24 mesos amb llevats autòctons.
Bota: Roure francès, de diferents boscs i orígens, de 600 litres
Els vins de granit són afruitats, més amables i amb una estructura sedosa i delicada. Descripció del celler.
La viticultura és tradicional i ecològica. Vinyes velles en vas. Verema manual en capses petites.

Arrebatacapas 2018 Un vi excepcionals

Denominació: D.O.P.  Cebreros
Varietat: garnatxa 100%  
Les vinyes tenen una edat de 65 anys
La vinya té una superfícies de 2,1 ha
Sòl: llicorella (pissarra)

Aquesta extensa vinya està situada a 1050 m d'altitud, en una vessant amb fort pendent orientada al sud i envoltada de ginebres, romeus i espígols, és pur paisatge. Els impressionants ceps de la garnatxa i el seu terra no passen desapercebuts: Arrebatacapas és l'expressió més important de pissarra de tot Gredos. Importants vetes de quars travessant la pissarra fan aquest paratge encara molt més singular. 

Una vinya  extraordinària de 2,1ha, plantada a l'any 1953, estava a la deriva quan la varen trobar. El 1999 vam començar a recuperar-lo, i des de llavors forma part de Pegaso Barrancos de LlicorellaPel seu caràcter únic vam decidir embotellar-lo per separat a partir del 2015.

Els raïms, no totalment desrapats, fermenten amb llevats indígenes. Maceració llarga i suau envelliment en bóta usada de 600 litres durant aproximadament un any.”

Per acabar aquest Magnific” tast 2022 anem a França a la Vall du Rhône amb Maxime Chapoutier, darrera generació de l'històric celler M. Chapoutier, Châteauneuf-du-Pape Barbe Rac 2015, de l’Apellation Châteauneuf-du-Pape Controlés. La seva família treballa la vinya des de fa vuit generacions, estesa per diferents països fins i tot al "nou món", Austràlia; on el seu pare va introduir l'agricultura biodinàmica que havia començat a França. “la qualitat de la nostra matèria prima prové de la vinya, no de l'elaboració del vi”

Les vinyes d'on procedeix aquest vi són de la varietat garnatxa 100 % i tenen més de 90 anys, situades en una terrassa del quaternari amb residus de la llera del Rhône. La parcel·la té una complexa composició geològica.


La verema: manual
El raïm es selecciona amb molta cura durant la verema. Aquesta selecció és obligatòria i permet alhora la selecció dels millors raïms.
La fermentació: En bótes de formigó amb una durada aproximada de 3 setmanes a una temperatura entre 30 i 33 °C.
La criança: 16 mesos en bótes d'acer inoxidable.
Té un color granat intens, amb aromes de les plantes que l'acompanyen, fruites com la maduixa, espècies i xocolata, és un vi rodó i excepcional.

Per últim, Maxime Chapoutier va presentar TOURMON, Landsborough Grenache 2015 un vi originari d'Austràlia -Victoria. ...el nou món.


Denominació: Pyrenees_Victoria 
Elaborat amb la varietat de raïm garnatxa 100 %
El vi procedeix d'una vinya única i de cultiu ecològic.
La verema: manual a finals del mes de març. “El vi és fa a la vinya” buscant l'evolució fins al moment de la verema.
El sòl de la vinya és una barreja d'argila, llim, quars i esquist.
El vi té un color vermell brillant i robí; amb aromes de fruites vermelles com les maduixes, groselles i gerds.
A l'any 2007, Michel Chapoutier es va establir Tournon després d'haver comprat 50 hectàrees als Pirineus victorians i Heathcote. Les característiques d'un clima fresc i la diversitat del sòl va pensar que era un lloc idoni per elaborar vins com els que feia al seu país amb la varietat de raïm syrah, utilitzant la filosofia de la viticultura biodinàmica. El nom de la comuna Hermitage, Tournon lidera el moviment a Austràlia cap a vins elegants i equilibrats.”