dimarts, 31 de març del 2020

i de sobte el món es va parar - els carrers buits – confinament


Els moments que estem vivint sens dubte suposaran un abans i un després i conformaran una nova manera de vida, de relacionar-nos, d'estimar i també de fer les coses.


Inicialment vaig pensar que seria un virus semblant aquell que havia passat fa uns anys als països asiàtics i que no aniria més enllà perquè, aquell, afortunadament es va aturar.

Després, Barcelona es plantejava si es celebraria o no el Mobil Congres, el Congrés internacional més important de mòbils a nivell mundial. Diferents interessos empenyien cap un cantó o l'altre. L'econòmic pel que suposava pel sector de la restauració i l'hoteler per la ciutat de Barcelona, en un mes, especialment difícil, on un esdeveniment com aquest és una injecció molt important per l'economia i des del punt de vista de la salut era un risc afegit, per la gran concentració de persones vingudes de diferents països del món en un sol lloc.

Finalment es va decidir suspendre'l per l'amenaça d'aquest nou virus desconegut, fins ara, sense tractament ni vacuna i alhora començàvem a tenir noticies de com anava evolucionant. Les noticies que arribaven des de Xina i Corea eren alarmants. La tristesa i la impotència era un sentiment general.

A casa, gairebé cada nit en parlaven, per inquietud i per deformació professional. D'aquelles converses, de llegir la premsa i d'escoltar als que en sabem varem comprendre que aquella pandèmia era imparable, tan és així que el dia que va arribar a Milà, varem saber que ja estava aquí.

Varen tancar les escoles, els centres de treball, varen preparar, precipitadament, maneres de treball diferents perquè ho poguéssim fer des de casa. S'ha constatat la nostra fragilitat, i també la inconsciència. Les retallades d'un sistema sanitari vulnerable, ara ens passa factura. Una Medecina, i ho escric en majúscules, de les millors que hem tingut, un professionals excepcionals, al meu entendre, poc valorats, que han treballat i treballen amb recursos escassos, en una societat amb altres ordres de valors.

Poc a poc i després de molts requeriments internacionals i autonòmics el govern va decretar el 14 de març l'estat d'alarma amb el confinament de les persones i el tancament d'algunes activitats: comerços i botigues, que no siguin d'alimentació, els restaurants i els bars amb les greus conseqüències econòmiques que comportarà.

Aquell cap de setmana, el programa Preguntes freqüents va entrevistar al metge i investigador en malalties infeccioses Dr. Oriol Mitjà de l'Hospital Trias i Pujol; Àlex Arenes, físic i matemàtic i Laura Lechuga, investigadora de l'Institut Català de Nanociència, aquella taula va revelar la transcendència de la pandèmia. Entre mig de preguntes, silencis i respostes es podia entreveure  el gran esforç de la comunitat científica i el desconeixement general es podia constatar.

El dissabte al matí, de la primera setmana de confinament, el sol entrava per la finestra i vaig començar a escriure i recordar algunes coses que podríem fer aquests dies on tots experiment sentiments i emocions de por o angoixa davant d'una situació mai viscuda. En aquests moments viure en un entorn urbà o rural és ben diferent.

Aquestes son algunes propostes:
  • Planifica la compra setmanal on no falti fruita i verdura, llegums, ous, pasta i peix.... també xocolata :)
  • Distribuir la compra pensant poder en menús setmanals.
  • Quines espècies i herbes aromàtiques tens a casa? 
  • Neteja la nevera i el congelador.
  • Preparar caldos, congela i fes un fons de nevera.
  • Posa en remull, cou i congela les llegums en tuppers per diferents dinars.
  • Si pots compra a petits productors.
  • Aprofitar l'aigua de bullir la verdura o la de coure les llegums per fer una sopa escaldada.
  • Cuina el teu plat favorit
  • Improvisa un plat amb els ingredients que tinguis a casa
  • Evita que la fruita i la verdura es faci malbé, sempre podem fer un pastís, dolç o salat, un confit, una compota, una conserva o unes pomes al forn.
  • Si tens una torreta planta alguna planta aromàtica, com la farigola, el julivert o la menta.
  • Pren iogurts i probiòtics són bons per la panxeta, el sistema immunològic i està bé reforçar-lo.
  • Beu aigua o sucs sense sucre afegit
  • Prepara un dia especial
  • Fes exercici, ioga, meditació o alguna cosa que t'agradi
  • Ventila, neteja la teva casa i, si vols, també, el replà si vius en comunitat.
  • Si entra el sol per la finestra pren-lo 15 minuts, per la vitamina D, bona pel sistema immunològic i els ossos.
  • Juga i cuina amb els nens
  • Truca a una persona que estigui sola, parla també amb els grans i els avis.
  • Apunta en un diari que has fet avui
  • Llegeix i escolta música
  • Ordenar els llibres i els apunts d'alguna classe
  • Badar


En aquest blog trobaràs algunes idees i receptes per fer a casa, totes són senzilles, fàcils de fer, gairebé sempre, surten bé.

4 comentaris:

  1. Moltes gràcies per les recomanacions Fina!

    ResponElimina
  2. Benvolguda Fina:

    Moltes gràcies, una vegada més, pel comentari del teu blog.

    En aquests moments tant difícils que tots plegats estem vivint,

    sens dubte son d’agrair les teves recomanacions i suggeriments.

    El poble català, al meu entendre, està responent d’una manera solidaria i exemplar i, entre tots, sens dubte ens em sortirem!

    Seria injust però, no fer esment de la gran tasca esmerçada per tot el col·lectiu sanitari què, pel que veiem, estan treballant amb unes condicions molt difícils, sense oblidar de cap manera als investigadors, que sense fer “soroll” estan fent una tasca que mai podrem agrair prou. Per a tots ells, doncs, adreço aquest missatge com a mostra del meu reconeixement que sens dubte comparteixen – m’atreveixo a dir en la seva totalitat- de les catalanes i catalans.

    Els sociòlegs ens estan dient que aquest virus canviarà sens dubte les nostres vides. Espero que sigui per bé i puguem recuperar aquells valors que els últims anys, pel que sembla havien perdut...

    Cuidat, cuideu-vos molt, tots plegats!

    Una forta abraçada a totes i a tots!

    Josep Garcia i Fortuny

    Estudiós de la Gastronomia Hispànica

    htpp://garciaifortuny.com

    www.cuinaicuiners.com

    ResponElimina
    Respostes
    1. Benvolgut, Josep M.
      Moltes gràcies per venir i escriure.
      Aquests post no estava previst ha passat per davant de dos que tinc a meitat.
      A través de stories i en els mateixos posts d'Instagram de CuinaCinc, podeu mirar el que vaig escrivint i publicant des de la inici de la pandèmia i la crisi sanitària recordant i agraint a tot el personal sanitari i a totes les persones que per la seva feina han d'estar en primera línia i sense els mitjans adequats com a conseqüència de tantes retallades als pressupostos i estan cuidant de tots nosaltres. Ara es veu.
      També al Twitter de CuinaCInc he fixat un twitt del COMB on demanen donacions per la investigació, la recerca i la compra de material.
      Hi ha persones que diuen que ens en sortirem i serem diferents, segurament... poder es veurà com aquelles guerres que es varen passar.
      Ara, si toca ser responsables i demanar que mai més faltin diners per la salut i l'educació.
      Que estigueu tots bé a casa i tinguem la força per seguir endavant.
      Una abraçada
      Fina

      Elimina

Gràcies per venir i escriure la teva opinió. Respondré els teus comentaris amb molt de gust!